4 tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren

4 tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren

Een snelle website is een belangrijk onderdeel van je website optimalisatie. Het kan je veel website bezoekers opleveren die je anders misloopt omdat de pagina niet snel genoeg laadt. Moet je dan gelijk content verwijderen of technische handelingen uitvoeren? Geen zorgen. Wij geven je 4 tips om de laadsnelheid van je website te verlagen, zonder grote ingreep in je website.

Impact van een langzame website

De laadsnelheid is niet zomaar een factor. Hoe langer de pagina’s laden, hoe lager de user experience. Dit heeft invloed op de hoeveelheid websitebezoekers en conversies. Een echte conversiekiller dus. Ook resulteert een langzame website in een lagere positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

53% van de bezoekers van mobiele sites verlaten een website als het langer dan drie seconden duurt om een pagina te laden.

Waar moet je dan naar kijken? De ideale laadtijd ligt tegenwoordig op 2 seconden. Met name mobiele bezoekers verwachten binnen een paar seconden je webpagina te zien. Je kan zelf de snelheid van je website verbeteren. Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten hoe je website ervoor staat. Vanuit daar heb je gerichte verbeterpunten om mee aan de slag te gaan.

Tips voor een snelle website

Er zijn tal van manieren om de laadsnelheid van je website te verbeteren. We geven je hier 4 tips die je zelf eenvoudig toe kan passen om direct het resultaat te zien.

1 Schakel Browser caching in

Wanneer je kiest voor browser caching, hoeven de elementen van je websitepagina voor de bezoeker maar één keer te laden. Ze worden opgeslagen op de harde schijf van de PC in de cache of tijdelijke opslag. De volgende keer dat de bezoeker op je website komt, kan de browser sneller geladen worden. Kinsta zet de 7 WordPress cacheplugins voor je op een rij.

2 Verklein bestanden

Ongetwijfeld heb je veel bestanden op je website staan. Denk aan templates, forms en plugins. Deze moeten telkens gedownload worden wanneer een nieuwe bezoeker op de pagina terecht wil komen.

Het eerste waar je naar kunt kijken is de code van deze bestanden. Vaak bevatten de codes onnodige opmaak en witruimte die je uit de code kunt verwijderen, zonder je website veranderd.

Heeft je website meerdere JavaScript en CSS-bestanden? Dan kun je deze combineren. Kijk hiervoor weer eens naar de plugins die WordPress biedt.

3 Optimaliseer visuals

Visuals maken een groot deel uit van de laadsnelheid. Heb je er wel eens aan gedacht om naar het bestandsformaat te kijken? Hoe kleiner deze is, hoe meer het bijdraagt aan de laadsnelheid. In WordPress heb je mogelijkheden om afbeeldingen eenvoudig te comprimeren. Je zet ze dan op de grootte zoals je ze op de website getoond wilt hebben. Dit gaat niet ten koste van de kwaliteit. Neem eens een kijkje tussen de plugins van WordPress die je verder helpen.

4 Let op plugin gebruik

We hebben je aangeraden om plugins te gebruiken om je laadsnelheid te ondersteunen. Dus het klinkt misschien raar, maar houd er rekening mee dat je niet overbodig veel plugins gebruikt. Plugins vertragen de laadsnelheid van je website. Alhoewel plugins wel ondersteunend werken op je website. Zorg dus voor een goed balans en maak keuzes tussen welke plugins noodzakelijk zijn en welke (overbodige) luxe. Deactivieer plugins die je (tijdelijk) niet gebruikt; je hoeft ze niet gelijk te verwijderen. Zo kun je voor de toekomst blijven mixen en matchen tussen het beste balans.

Fuel jouw laadsnelheid

Deze 4 onderdelen zijn slechts een greep uit de mogelijkheden om de laadsnelheid van je website te verbeteren. Je kunt ze zelf gemakkelijk uitvoeren en ziet direct resultaat.

Ben je opzoek naar meer tips? Of wil je weter waar de verbeterpunten voor jouw website liggen? Doe de gratis snelheid test. Dan kun je gelijk aan de slag, of bij ons aankloppen voor gerichte ondersteuning.