Backlinks: zorg voor betrouwbare websites

Backlinks: zorg voor betrouwbare websites

Zoals je wellicht in onze vorige artikel hebt kunnen lezen is één van de belangrijkste aspecten dat een backlink met relevante content wordt geplaatst. Daarnaast is de betrouwbaarheid van desbetreffende website ook van belang. In dit artikel leggen wij uit hoe je de betrouwbaarheid en spamscore van een website kan berekenen.  

Soorten backlinks

Er zijn over het algemeen drie soorten backlinks die toegepast worden:

Natuurlijke links, die zonder dat je je dit realiseert, door iemand anders worden gelegd. In veel gevallen gaat het hier om een kwalitatieve link die naar inhoudelijke content op je site wijst. Maar niet altijd, dus is het verstandig om in de gaten te houden welke sites naar jouw pagina’s linken.

Zelf geïnitieerde links, die op basis van gerichte linkbuilding activiteiten worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door een blogger te vragen naar jouw site te linken in zijn blog of door klanten te vragen naar je site te linken.

Zelf gerealiseerde links, die je zelf hebt toegevoegd op een verzamelsite, forum of commentaar.

Controleer regelmatig

Het is van belang op regelmatige basis het totaal aantal, het aantal per pagina en de kwaliteit van de backlinks te controleren. Dat kun je doen op basis van de zogenaamde Spamscore van de backlinks. Een veel gebruikte tool om de spamscore te achterhalen is de Open Site Explorer van Moz.

Deze tool geeft goed visueel weer welke backlinks er naar je site verwijzen en wat de spamscore van de verschillende links is. Het is een goed streven om vooral links met een groene spamscore te hebben en links die dat op een zeker moment niet meer hebben, te laten verwijderen.

Als de beheerder van de site de spamscore van de backlinks elk kwartaal doorloopt, wordt duidelijk welke links een negatieve spamscore hebben. De beheerder kan dan zelf de keuze maken om ongewenste links te verwijderen. Daarnaast kan de beheerder natuurlijk controleren of het aantal links per pagina voldoende blijft groeien. Op die manier is het gehele proces beheersbaar en zorg je ervoor dat je vooral backlinks hebt die een positieve bijdrage aan de beoordeling van jouw eigen site door de zoekmachines hebben.

Note: het ineens verwijderen van 5-10 links kan uiteraard wel een negatief effect hebben op de linkwaarde, dus ook verwijderen van links (net zoals toevoegen van links) moet met beleid gebeuren.

Wil je meer informatie over de relevantie en betrouwbaarheid van backlinks? Download dan onze whitepaper ‘7 essentiële linkbuilding inzichten vanuit de praktijk’.