Blog

Wil jij je website mobiel vriendelijk maken? Onmisbare tips voor een betere gebruikerservaring

Geschreven door Milad Naderzad | May 10, 2024 11:57:16 AM

In de snel veranderende digitale wereld van vandaag wil je jouw website mobielvriendelijk maken. Dit is niet alleen belangrijk voor een optimale gebruikerservaring, maar speelt ook een sleutelrol in effectieve leadgeneratie en het versterken van jouw online aanwezigheid.

In dit artikel duiken we in de wereld van een mobielvriendelijke website en de impact ervan op jouw B2B-marketing in Nederland. Want hoe ga je de website mobiel vriendelijk maken?

We behandelen essentiële aspecten zoals responsive design, laadsnelheid, gebruikersnavigatie en de integratie van SEO-strategieën specifiek gericht op mobiele apparaten. Of je nu een klein bedrijf bent of een grote onderneming, het begrijpen en toepassen van deze principes voor een website die mobiel vriendelijk is, kan het verschil betekenen tussen een website die simpelweg 'aanwezig' is en een website die actief leads genereert en klanten aantrekt.

Google's Mobile First index

De "Mobile First" indexering van Google is een game-changer voor bedrijven. Tegenwoordig kijkt Google niet alleen meer naar de desktopversie van je website, maar ook naar de mobiele versie.

Dit betekent dat de optimalisatie van je website voor mobiele apparaten van cruciaal belang is geworden. Voorheen werden alleen de inhoud en gegevens van de desktopversie opgeslagen op de servers van Google.

Op basis hiervan bepaalde Google de positie van jouw website in de zoekresultaten. Sinds de aankondiging van de Mobile-first index ligt de focus van Google echter op de mobiele versie van je website, waardoor het nog belangrijker is geworden om ervoor te zorgen dat je website responsief en gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten.

Dit betekent dat je moet zorgen voor een snelle laadtijd, gemakkelijke navigatie en een aantrekkelijk ontwerp dat zich aanpast aan verschillende schermformaten. Door te focussen op de mobiele ervaring van je website, kun je de positie van je bedrijf in de zoekresultaten verbeteren en meer potentiële klanten bereiken.

Google heeft een tool (de Mobile Friendly test) om te testen of ze je website minimaal geschikt vinden voor een mobiele versie. Hierbij wordt er ook gekeken naar de laadsnelheid. Deze Mobile Friendly test kunt u doen met behulp van deze tool.

Directe invloed op de vindbaarheid van je mobile site

Dit betekent dat de mobiele gebruiksvriendelijkheid van jouw website direct invloed heeft op de zichtbaarheid en hoe je website rankt. Als ondernemer is het daarom cruciaal om een responsieve, mobiel geoptimaliseerde website te hebben, geschikt voor elk formaat scherm.

Dit omvat snelle laadtijden, leesbare content zonder inzoomen, toegankelijke menu's en knoppen geschikt voor aanraakschermen. Door een website mobielvriendelijk te maken, verbeter je niet alleen de gebruikerservaring voor mobiele bezoekers, maar versterk je ook jouw prestaties op het vlak van zoekmachine optimalisatie.

Een mobiel-geoptimaliseerde site is tegenwoordig geen luxe meer, maar een noodzaak in de wereld van vandaag, waarin Google de voorkeur geeft aan mobiele websites. Websites die niet mobiel zijn, worden nog wel geïndexeerd, maar het blijkt moeilijker om deze hoog in de organische zoekresultaten te krijgen.

Wil jij je website mobiel vriendelijk maken? Als je mobielvriendelijke website geoptimaliseerd is en dus responsive, hoef je je geen zorgen te maken over deze update van Google. De mobiele versie van je website en de desktop versie hebben immers dezelfde content.

Heb je echter een aparte mobiele versie van je website en staat daar minder of andere content op? Dan zal je wijzigingen moeten doorvoeren om je mobiele bezoekers tevreden te stellen.

Responsive design van jouw mobielvriendelijke website

Responsive design is een essentiële benadering in moderne web ontwikkeling, waarbij een website zich automatisch aanpast aan het scherm van het apparaat waarop het wordt bekeken. Een must als je de website mobiel vriendelijk wilt maken.

Of jouw bezoekers nu jouw website openen op een groot desktopscherm, een laptop, een tablet, of een smartphone, responsive design zorgt ervoor dat jouw site er altijd op zijn best uitziet.

Dit is cruciaal voor een goede mobiele ervaring omdat het de leesbaarheid en navigatie verbetert, ongeacht de schermgrootte. In een digitale wereld waar mobiele toegankelijkheid centraal staat, is responsive design geen optie meer, maar een standaard voor succes.

 

Aandachtspunten voor een responsive website

De belangrijkste aandachtspunten voor een goed responsive design zijn:

Flexibele lay-outs

Je wilt graag dat de lay-out van de website zich aanpast aan de schermgrootte. Daarvoor is het noodzakelijk om voor je responsive website een zogenaamd flexibel grid te gebruiken.

Flexibele lay-outs vormen de ruggengraat van responsive websites en zijn essentieel om een website op verschillende apparaten goed te laten functioneren. Een flexibele lay-out gebruikt relatieve lengte-eenheden, zoals percentages in plaats van vaste eenheden zoals pixels, om de elementen van een webpagina te definiëren.

Hierdoor kunnen de content en containers van de website zich dynamisch aanpassen aan de grootte van het scherm van de gebruiker. Of iemand nu een website bezoekt op een groot desktopscherm, een laptop, een tablet of een smartphone, de flexibele lay-out zorgt ervoor dat de responsive website altijd optimaal getoond wordt.

Dit aanpassingsvermogen voorkomt problemen zoals overmatig scrollen, onleesbare tekst en over elkaar liggende elementen, die vaak voorkomen bij vaste lay-outs op mobiele apparaten.

Media Queries zodat je website mobiel vriendelijk wordt

Om te zorgen dat een website met verschillende stijlen toegepast kan worden, afhankelijk van de schermgrootte, resolutie en oriëntatie van het apparaat, wordt de CSS-technologie toegepast. Hierdoor kan de website er anders uitzien op een mobiel apparaat dan op een desktop.

Media Queries zijn een handige tool in responsive website design, die webontwerpers helpt om websites er goed uit te laten zien op allerlei apparaten, of dat nu een grote computer of een kleine smartphone is. Stel je voor dat je regels kunt maken voor een website, zoals "als het scherm kleiner is dan 600 pixels breed, verander dan het ontwerp."

Dit betekent dat wanneer je de website op je mobiel bekijkt, deze er anders uitziet dan op je computer thuis. Media Queries maken je website mobielvriendelijk door dingen aan te passen zoals de grootte van de tekst en afbeeldingen, zodat alles past en makkelijk te lezen of te gebruiken is, ongeacht hoe groot of klein je scherm is.

Ze zorgen ervoor dat een website mobielvriendelijk en flexibel is op alle mogelijke apparaten, wat super belangrijk is in onze wereld waar iedereen constant online is op verschillende apparaten.

Flexibele afbeeldingen en media

Natuurlijk wil je graag dat je visuals op elk apparaat goed overkomen. Optimaliseer afbeeldingen en andere media zodat deze zich aanpassen aan verschillende schermformaten.

Bij een responsive website zijn flexibele afbeeldingen en media net zoiets als water in een fles: ze passen zich aan de vorm aan waarin ze worden geplaatst. Dit betekent dat wanneer je een responsive website ontwerpt die er goed uit moet zien op allerlei apparaten, van je laptop tot je telefoon, de afbeeldingen en video's zichzelf automatisch aanpassen aan de grootte van je scherm.

Dus is je website mobielvriendelijk dan zal de foto op je computer zichzelf kleiner maken op je telefoon, zodat het nog steeds goed past en er goed uitziet via jouw mobiele website.

Dit voorkomt problemen zoals afbeeldingen die te groot zijn en uit het scherm steken of zo klein zijn dat je ze niet kunt zien. Het is alsof de afbeeldingen slim genoeg zijn om te weten hoe groot ze moeten zijn voor het beste resultaat, wat heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat iedereen die jouw responsive website bezoekt een goede ervaring heeft, ongeacht welke mobiele apparaten ze gebruiken.

Leesbare tekst zonder zoomen levert een mobiel vriendelijke website op

Stel je voor, je opent een mobiele website op je telefoon (of op andere mobiele apparaten) en je ziet een niet-leesbaar lettertype. Of de letters zijn zo klein dat je ze niet kunt lezen zonder met je vingers over het scherm te vegen om in te zoomen. Dat is echt vervelend voor de mobiele bezoekers.

Responsive websites lossen dit op. Is je website mobielvriendelijk, dan past de de tekst grootte zich aan het scherm aan waarop je de site bekijkt. Dus, als je de website opent op je telefoon, zie je geen kleine lettertypes meer, maar zal de tekst groot genoeg zijn om comfortabel te lezen zonder extra inspanning.

En als je dezelfde website mobiel op je laptop of tablet opent, past de tekst zich opnieuw aan, zodat alles er netjes en leesbaar uitziet. Dit geeft een goede gebruikerservaring en maakt het veel gemakkelijker en prettiger om informatie te lezen op verschillende mobiele apparaten én op de desktop versie, en zorgt ervoor dat iedereen die jouw mobiele website bezoekt, zonder gedoe de tekst kan lezen.

Toegankelijke menu' s en navigatie van mobielvriendelijke websites

Bij het maken van een website die op elk apparaat goed werkt, is het belangrijk dat de menu's en navigatie makkelijk te gebruiken zijn. Stel je voor, je gebruikt je telefoon om een mobiele website te bekijken en je moet door een ingewikkeld menu scrollen. is je website mobielvriendelijk, dan zal het menu zich aanpassen.

Responsive design zorgt ervoor dat de menu's en navigatieknoppen zich aanpassen aan het apparaat dat je gebruikt. Op een klein scherm, zoals je telefoon, verandert een groot menu bijvoorbeeld in een simpel 'hamburgermenu' (je weet wel, die drie lijntjes die je aantikt om het hele menu te zien).

Dit maakt het veel gemakkelijker om te vinden wat je zoekt zonder al te veel te hoeven scrollen of priegelen.

Vinger-vriendelijke knoppen en linkjes bij mobielvriendelijke websites

Bij het ontwerpen van een website die op alle soorten apparaten werkt, wil je graag vinger-vriendelijke knoppen, klikbare elementen en linkjes realiseren. Waardoor een bezoeker de website bezoekt via de mobiele telefoons of tablets, deze niet hoeft te worstelen om kleine knopjes of linkjes aan te tikken.

Is je website mobielvriendelijk met een responsive design, dan worden deze knoppen en linkjes groter en makkelijker te raken gemaakt, speciaal voor je vingers. Je kent het wel: je probeert op een linkje te tikken en je raakt per ongeluk iets anders aan.

Met grotere, duidelijkere knoppen en linkjes is dit probleem opgelost. Ze zijn groot genoeg om comfortabel te gebruiken, zelfs op een klein scherm, en je hoeft niet meer te priegelen om precies het juiste te raken.

Dit maakt het veel gemakkelijker om te navigeren en de acties uit te voeren die je wilt op de website, of je nu informatie zoekt, een formulier invult of door pagina's bladert.

 

Gebruiksvriendelijke navigatie

Een gebruiksvriendelijke navigatie is cruciaal voor een succesvolle mobiele website. Want mobiele gebruikers hebben maar een beperkte schermruimte. En gaat je navigatie via het aanraken van het scherm. Dus moet het gemakkelijk gaan en intuïtief zijn.

Eenvoudig door het menu gaan

Dit begint met het vereenvoudigen van het menu: vermijd complexe menustructuren en kies voor eenvoudige, duidelijke opties. Een populaire oplossing is het 'hamburgermenu', dat uitklapt tot een volledig menu wanneer gebruikers erop tikken. Hierdoor bespaar je ruimte en krijg je een overzichtelijke interface.

Duidelijke Call to Action

Belangrijk is ook de plaatsing van duidelijke call-to-action (CTA) knoppen. Deze moeten opvallend en gemakkelijk bereikbaar zijn, bij voorkeur binnen het bereik van de duim.

De tekst op deze knoppen moet direct en actiegericht zijn, zoals 'Koop nu' of 'Meer informatie'. Door deze elementen van gebruiksvriendelijke navigatie te implementeren, zorg je ervoor dat mobiele gebruikers snel en efficiënt kunnen vinden wat ze zoeken, wat de algehele gebruikerservaring en kans op conversie aanzienlijk verbetert.

 

SEO voor mobiel: onmisbaar voor vindbaarheid

Mobiele SEO is tegenwoordig een essentieel onderdeel van moderne online marketing. Aangezien het zoekgedrag sinds 2015 (!) al vaker via een mobiel dan via een desktop gaat, is het in ieder geval zinvol om te kijken in Google analytics via welk medium jouw website het vaakst wordt bezocht.

Met de verschuiving naar mobiel gebruik van het Google algoritme, worden mobielvriendelijke websites hoger in de zoekresultaten weergegeven. Het optimaliseren van je website voor mobiele apparaten is dus van cruciaal belang om een goede positie te behalen in zoekmachines.

Een mobielvriendelijke website laadt snel en heeft een responsief ontwerp dat zich aanpast aan verschillende schermformaten. Hierdoor ontstaat een gebruiksvriendelijke ervaring, zelfs op kleine schermen. En een optimale gebruikerservaring leidt niet alleen tot tevreden bezoekers, maar ook tot een langere verblijfsduur op je website - een belangrijke factor voor SEO.

Toegankelijke content

Naast een snelle en responsieve website is het ook belangrijk om duidelijke en toegankelijke content aan te bieden. Geoptimaliseerde titels, beschrijvingen en mobielvriendelijke meta-tags helpen zoekmachines de inhoud van je website beter te begrijpen en te indexeren.

Dit draagt bij aan de zichtbaarheid en het bereik van je site, waardoor je meer bezoekers en potentiële klanten aantrekt.

En nog even een extra tip: Vermijd nog meer dan anders duplicate content, want dat is op een mobile device nog vervelender dan op een desktop omgeving, omdat het al lastiger is om te lezen.

Snelle kopers

Een interessant weetje: mensen gebruiken hun smartphone op een andere manier en voor andere doeleinden dan hun laptop of computer. Op laptops en computers zoeken mensen hoofdzakelijk informatie over een product of dienst, om het op een later moment daadwerkelijk te kopen.

Maar wanneer mensen via hun mobiel iets opzoeken, hebben ze juist de intentie om direct actie te ondernemen. Uit onderzoek van Google blijkt dat maar liefst 92% van de gebruikers die via hun mobiele telefoon naar een product of dienst zoeken, binnen een dag ook daadwerkelijk tot aankoop overgaat. Met een mobielvriendelijke website maak je het jouw bezoekers zo gemakkelijk mogelijk om actie te ondernemen.

Door je te richten op mobiele SEO, zorg je ervoor dat je website niet alleen toegankelijk is voor de groeiende groep mobiele gebruikers, maar ook dat je optimaal profiteert van de mogelijkheden die mobiele zoekopdrachten bieden.

Social media en je mobiele website

De integratie van sociale media feeds, zoals die van X of Instagram, kan je website dynamischer en aantrekkelijker maken. Het toont real-time updates en bouwt een gemeenschap rond jouw merk. Dit verhoogt niet alleen de tijd die bezoekers op je site doorbrengen, maar moedigt ook interactie en engagement aan.

 

Social login opties

Social login opties zijn een vorm van single sign-on technologie die gebruikers in staat stelt om zich aan te melden bij een website of applicatie met behulp van hun bestaande sociale media accounts, zoals Facebook, Google, Twitter of LinkedIn.

In plaats van een nieuw account aan te maken met een unieke gebruikersnaam en wachtwoord, kunnen gebruikers direct toegang krijgen door hun inloggegevens van een sociaal netwerk te gebruiken.

Het toevoegen van social login opties, waarmee gebruikers zich dus kunnen aanmelden of registreren via hun sociale media accounts, vereenvoudigt het proces en verbetert de gebruikerservaring. Dit kan leiden tot hogere conversiepercentages, aangezien het proces minder omslachtig is.

 

Verzamelen van klantgegevens

Cruciaal is ook de rol die sociale media spelen bij het verzamelen van klantgegevens en inzichten. Door interacties op sociale platforms te analyseren, kun je beter begrijpen wat je publiek interesseert, wat leidt tot meer gerichte en effectieve marketingcampagnes.

Sociale media-platforms zijn rijke bronnen van gebruikersgedrag, voorkeuren en interacties. Denk hierbij bv aan:

Gebruikersgedrag en Voorkeuren

Sociale media bieden inzicht in wat gebruikers leuk vinden, delen en waarover ze commentaar geven. Dit kan je helpen om de interesses en voorkeuren van jouw doelgroep nog beter te begrijpen.

Demografische Gegevens

Sociale netwerken verzamelen een breed scala aan demografische informatie, zoals leeftijd, geslacht, locatie, opleidingsniveau en werk. Deze gegevens kun je gebruiken om doelgroep-segmenten te identificeren en te targeten.

Interactie en Engagement

Sociale media geven je de kans om direct met jouw doelgroep te communiceren. en daardoor beter te begrijpen wat anderen van jouw producten of diensten vinden en waar deze verbeterd kunnen worden.

Kortom, de integratie van sociale media op mobiele websites biedt een unieke kans om merkbekendheid te vergroten, betrokkenheid te stimuleren en waardevolle leads te genereren in een steeds meer digitale en mobiel-gerichte wereld.

 

Hoe ga jij je website mobiel vriendelijk maken?

Een mobielvriendelijke website is dan wel het uitgangspunt van Google, maar het ontwerp hiervan is moeilijker dan het ontwerp van een desktopversie. Er is namelijk veel minder ruimte voor lange stukken tekst, waardoor er in ongeveer 300 woorden uitgelegd moet worden waar het bedrijf voor staat en waar het goed in is.

Wil je er zeker van zijn dat jouw website ook mobielvriendelijk is zodat gebruikers een goede user experience hebben? We hebben 4 tips op een rijtje gezet om in je achterhoofd te houden:

Begin niet gelijk met ontwerpen

Begin niet gelijk met ontwerpen, maar start met een onderzoek. Zonder dat je weet wie je bezoeker is en wat ze van je website verwachten kan je geen design ontwerpen wat relevant is voor de bezoeker.

Jij bent immers niet de gebruiker, je kan daarom niet bedenken wat de gebruiker van je website verwacht. Deze tip geldt trouwens zowel voor je website vanuit mobile first perspectief als vanuit desktop perspectief.

Stel prioriteiten voor jouw mobiele bruikbaarheid

Gebruikers willen snel informatie winnen via mobiel gebruik. De ervaring moet gepersonaliseerd, efficiënt en plezierig zijn om betrokken gebruikers te krijgen die de site blijven gebruiken. Hierbij is gelijk een grote valkuil, namelijk het feit dat we alles in 1 keer willen presenteren aan de gebruiker.

Mobiele gebruikers zijn anders ingesteld dan de desktopgebruiker, zorg er daarom voor dat je de mobiele gebruiker niet te veel afleidt met te veel informatie.

Bedenk hoe een device wordt gebruikt en maak het makkelijk

In tegenstelling tot desktop gebruikers, gebruiken mobiele gebruikers hun device vaak met maar één hand. Zorg dus dat de mobiele website hierop is ingedeeld, houdt rekening met het feit dat gebruikers met één hand/duim snel willen navigeren of bijvoorbeeld formulieren invullen. De meeste gebruikers zijn trouwens rechtshandig!

Laat ze niet wachten

Google's onderzoek toont aan dat de kans op een bounce (bezoekers die de site onmiddellijk verlaten) aanzienlijk toeneemt na 3 seconden laadtijd.

Het is belangrijk op te merken dat snellere laadtijden altijd beter zijn, vooral in een mobiele context waar gebruikers vaak onderweg zijn en mogelijk niet over een snelle internetverbinding beschikken op de verschillende apparaten die ze gebruiken.

Websites die in minder dan 1 seconde laden, bieden een uitstekende gebruikerservaring voor wat betreft de laadtijd en hebben een grotere kans om het mobiele verkeer vast te houden, interacties te verhogen en uiteindelijk conversies te stimuleren.

De leveranciers van CMS omgevingen spelen op bovenbeschreven ontwikkelingen in. Responsive thema's voor een mobiel vriendelijke website zijn in allerlei vormen en designs te krijgen. Daarom is het niet meer noodzakelijk dat organisaties een aparte mobiele website maken.

Concluderend, een mobielvriendelijke website is geen optie meer, maar een must in het huidige digitale tijdperk met smartphone gebruikers.