Maak gebruik van HTTPS voor veilig bezoek van je website

Maak gebruik van HTTPS voor veilig bezoek van je website

Een veilige website is het uitgangspunt van online aanwezigheid. Wanneer je geen betrouwbare website hebt, krijg je bijna geen bezoekers en niemand die converteert. Dat wil je niet. Daarom bouw je de website op basis van HTTPS. In dit blog leggen we wat dit precies is en hoe je dat doet. 

Wat is HTTPS // ?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Het betekent dat een website een veilige verbinding kan maken met de browser. Hierbij blijven de data en gegevens versleuteld. De gegevens die uitgewisseld worden om de verbinding tot stand te brengen, worden onherkenbaar gemaakt. Hierdoor kunnen kwaadwillenden veel moeilijker de gegevens onderscheppen. 

Wanneer je begint aan je website optimalisatie, is dit de eerste stap die je zet om je website te verbeteren. Om de data op je website te versleutelen, maak je gebruik van een SLL-encryptie: Secure Locket Layer. Deze zorgt ervoor dat alleen de eigenaar van de website en de bezoeker bij de informatiestroom kunnen. 

Het verschil tussen HTTP en HTTPS

De basis van het HTTPS protocol is HTTP: Hyper Transfer Protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat webbrowsers en servers gegevens met elkaar uit kunnen wisselen. Echter houdt dit basis protocol geen rekening met hoe de informatie wordt overgedragen. Dit maakt het uitwisselen van gegevens op je website kwetsbaar.  

Dat is waar de S van Secure bij komt kijken. Deze toevoeging zorgt voor een standaard beveiliging en brengt een versleutelde verbinding tot stand tussen de webserver en de webbrowser.  

Waarom voeg je HTTPS aan je URL toe? 

Er zijn vier belangrijke redenen om je website te beveiligen middels HTTPS:  

  1. De reden om te kiezen voor HTTPS ten opzichte van een HTTP verbinding, is vanwege de beveiliging van de gegevens. Het voorkomt datalekken door malafide activiteiten. 
  2. Maak je geen gebruik van HTTPS? Dan kan het zijn dat cybercriminelen je gegevens onderscheppen en misschien wel wijzigen. Dit kan behoorlijk wat (reputatie) schade opleveren. Als een website niet beveiligd is, dan kan iedereen mee kijken met de informatie die wordt uitgewisseld, zoals gegevens bij het inschrijven van een nieuwsbrief of nog vertrouwelijkere informatie: bankgegevens.  
  3. De beveiligde verbinding heeft invloed op je SEO score. Google geeft je een hogere positie in de zoekresultaten, wanneer je gebruik maakt van de HTTPS verbinding. 
  4. Het verzekert de bezoeker dat ze je bedrijf en website kunnen vertrouwen. Hierdoor vullen ze gemakkelijker persoonlijke gegevens als naam en e-mailadres is. Je loopt hierdoor dus geen leads mis. 

Hoe maak ik een HTTPS // website?

Je URL omzetten van HTTP naar HTTPS vergt enige technische kennis, waarbij je ook oog moet hebben voor de ranking van je website. De stappen die je wel eenvoudig kunt zetten, zijn de volgende.  

Nieuwe website

Bouw je een nieuwe website? Kies dan gelijk voor HTTPS. Dit voorkomt dat je op een later moment je website over moet zetten. 

SSL certificaat

Voor je bestaande website, maar ook wanneer je een website opbouwt, vraag je een SSL certificaat aan bij een certificaat autoriteit. Deze instaleer je op de hosting van je website, waardoor de HTTP omgezet wordt in HTTPS. Hierbij moet je er goed op letten of je ook redirects in moet stellen.   

Er zijn vier soorten SLL certificaten:  

  1. Single domain – één domein beveiligen 
  2. Multi-domain – je domein en subdomeinen beveiligen 
  3. Wildcart – meer dan één domein beveiligen 
  4. Extended Validation SSL (EV SSL) certificaat – bedrijfsnaam zichtbaar in de adresbalk

Deze soorten verschillen ook in prijsklasse. Maar als je meer domeinen en/of subdomeinen wilt beveiligingen, is het juiste certificaat goedkoper dan meerdere single domain certificaten.  

Licht de zoekmachines in 

Omdat het soms lang kan duren voordat Google je website weer bezoekt, is het verstandig om gelijk de zoekmachine in te lichten van je beveiligde verbinding. Google neemt deze informatie dan direct mee in de SEO score van je website en je posities in de zoekmachine.  

Beveilig je verbinding met HTTPS //

Een beveiligde verbinding is niet direct een garantie voor de nummer één positie in Google. Het is met name bedoelt om je websitebezoekers te laten zien dat je betrouwbaar bent en dat de gegevens die ze op je formulieren invullen, veilig blijft.   

Ben je van plan om je website optimaliseren en heb je daar meer ondersteuning bij nodig dan alleen een veilige HTTPS // verbinding? Fueld is expert op gebied van website optimalisatie. We helpen je bij het vinden van het juiste SLL-certificaat en werken daarnaast aan de benodigde verbeterpunten.   

Wil je eerst weten of jouw website veilig is? Doe dan de website scan en krijg je score te zien, zodat je weet waar je aan moet werken.