HTTPS: goed voor uw SEO website optimalisatie

HTTPS: goed voor uw SEO website optimalisatie

Een aantal jaren geleden is aangekondigd dat Google voorrang zou gaan geven aan websites die een beveiligde HTTPS-verbinding hebben. Echter zijn er nog veel websites waarbij dit niet wordt toegepast. Wat houdt HTTPS eigenlijk in en waarom is het belangrijk voor website optimalisatie?

Wat houdt HTTPS in?

HTTPS is een afkorting van Hypertext Transfer Protocol Secure. Een website kan hiermee veilig verbinding maken met de browser. De data en gegevens zijn versleuteld. Dit houdt in dat de gegevens die worden uitgewisseld onherkenbaar worden. Op deze wijze is het voor kwaadwillenden moeilijker om gegevens te onderscheppen. Bij HTTP is dit namelijk niet het geval. Het is nog wel mogelijk om de gegevens van een HTTPS-verbinding te onderscheppen, maar omdat de gegevens versleuteld zijn is er een code nodig om bij de gegevens te komen. Om websites te versleutelen wordt er gebruik gemaakt van een SSL-encryptie. SSL is een afkorting voor secure socket layer. Op deze wijze komt alleen de eigenaar van de website en de bezoeker bij de informatiestroom.

Waar is het goed voor?

Ten eerste is het belangrijk voor de veiligheid van de website. Door de website te beveiligen is er minder kans op datalekken. Als een website niet beveiligd is, dan kan iedereen mee kijken met de informatie die wordt uitgewisseld, zoals gegevens bij het inschrijven van een nieuwsbrief of nog vertrouwelijkere informatie: bankgegevens. Banken maken al jaren gebruik van deze beveiliging. De Wet Bescherming Persoonsgegevens schrijft voor dat websites goed beveiligd moeten worden, als ze wachtwoorden, betaalinformatie en persoonsgegevens verwerken. Dit is dan mogelijk door de SSL-encryptie. Ten tweede straalt het ook vertrouwen uit naar de klant als ze zien dat uw website beveiligd is.

Ten derde heeft deze beveiligde verbinding invloed op de SEO website optimalisatie van uw website. Google kijkt namelijk of uw website beveiligd is. Is uw website dat niet? Dan is er een grote kans dat Google om die reden u hiervoor straft en uw website een lagere positie geeft in de zoekresultaten. Websites die dit wel hebben worden beloond met een hogere positie. Op deze wijze stimuleert Google het beveiligen van websites. Ze vinden het namelijk belangrijk dat websites beveiligd zijn. Dit komt omdat gebruikers van Google privacy gegevens communiceren die heel vertrouwelijk zijn. Dus om dit te stimuleren krijgt een website een hogere positie in de zoekresultaten van Google als het beveiligd is door bijvoorbeeld een SSL-encryptie.

Het omzetten van uw website van HTTP naar HTTPS is een technisch verhaal. Hierbij moet er goed gelet worden op het feit dat de ranking van de website behouden wordt. Wanneer er een nieuwe website wordt gemaakt is het handig om gelijk voor HTTPS te kiezen. Dit om te voorkomen dat de website in de toekomst alsnog overgezet moet worden naar HTTPS.

HTTPS is een onderdeel dat goed is voor het optimaliseren van uw website op het gebied van SEO. Wilt u meer informatie over SEO of heeft u hulp hierbij nodig? Vraag een adviesgesprek aan of kijk gelijk hoe u uw marketing kan uitbesteden.