Zet in 5 stappen een effectieve SEO strategie op
Ontdek hoe je in 5 eenvoudige stappen een SEO strategie opzet die past bij jouw organisatie! De beste methode voor een beter vindbare website
Ontdek hoe je met een doordachte marketing strategie zorgt voor ✅ sterkere merkidentiteit ✅ betere klantenbinding ✅ betere bedrijfsresultaten ✅ hogere ROI.
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws en updates over CRM en marketing in je inbox.
We beloven je niet te spammen!
Wil je niet alleen bij kunnen blijven maar ook floreren in de dynamische en concurrerende wereld van IT, dan is het cruciaal dat jij je met jouw product of dienst onderscheidt van de rest.
CEO's en CCO's van IT-bedrijven realiseren zich dan ook steeds meer dat een marketing plan alleen niet voldoende is om duurzame groei en langdurige klantrelaties te realiseren. Je hebt een strategische benadering nodig om effectief nieuwe klanten aan te trekken en te behouden.
In deze blog bespreken we de essentie van een goede marketing strategie, wat het je oplevert, waar het mis kan gaan en hoe je bij kan blijven te midden van continue verandering en innovatie. Kortom, je vindt hier antwoorden op een aantal cruciale vragen over een effectieve (online) marketing strategie.
Een marketing strategie is meer dan een verzameling van tactieken: het vergt goede afstemming binnen je gehele bedrijfsvoering. Alleen zo maak je van je strategie ook een succesvolle strategie. Daarom begint het ontwikkelen van een strategisch plan met een uitgebreide analyse van je bedrijfsdoelstellingen en de behoeften van je (potentiële) klanten.
Verdiep je grondig in je doelgroep, zodat je deze door en door begrijpt. Wie zijn je klanten, waar bevinden ze zich en wat zijn hun specifieke behoeften en pijnpunten? Voor een goede online marketing strategie is een diepgaande kennis van je ideale klant en prospect essentieel om je marketing inspanningen naadloos aan te laten sluiten. Je voorkomt hiermee verspilling van geld, onbegrip bij je doelgroep en negatieve communicatie.
Het ligt voor de hand om hiervoor vooral demografische gegevens te verzamelen en interpreteren, maar vergeet ook de zogenaamde psychografische aspecten niet. Wat drijft je doelgroep en wat zijn hun waarden en interesses? Online onderzoek, enquêtes en interviews kunnen je hier waardevolle inzichten geven.
Wanneer je dit goed in beeld kunt brengen, bijvoorbeeld aan de hand van een buyer persona of customer journey, kun je wegblijven bij generieke strategieën en heel gericht inspelen op de behoeften van je doelgroep.
Het is echter minstens zo belangrijk om duidelijk te krijgen wie jij als bedrijf bent, waar je voor staat en hoe je dit wilt uitdragen.
Het in kaart brengen van je visie, missie en kernwaarden is van essentieel belang om een sterke en consistente boodschap naar buiten te kunnen brengen. Een goed begrip van je eigen bedrijfscultuur, producten en diensten, unieke eigenschappen en USP's is hierbij onmisbaar. Als je dit helder hebt vertaal je dit naar de elementen die belangrijk zijn voor je marketing strategie, zodat je precies dat communiceert waar je bedrijf en je mensen voor staan en goed in zijn.
Dit helpt je de toegevoegde waarde van je wat je te bieden hebt te benadrukken en op de juiste manier te positioneren in de markt. Hierdoor kun je je beter onderscheiden van je concurrentie.
Daarnaast houdt een goede (online) marketing strategie ook rekening met wat die concurrentie precies doet, zodat je je onderscheidend vermogen kunt vergroten.
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om aspecten als:
Een gedetailleerde concurrentieanalyse brengt de sterke en zwakke punten van je concurrenten in kaart. Hierdoor krijg je beter inzicht in wat jou verschillend maakt van je concurrenten.
Met gebruik van de juiste data kan je vrij nauwkeurig zien hoe de concurrentie zich online presenteert en waar ze wel en niet succesvol zijn. Dat helpt jou om strategische scenario's te creëren die van jouw positie in de markt een unieke positie maken.
Voordat je online marketing gaat inzetten of optimaliseren, moet je een solide marketing strategie hebben. Je wilt duidelijk in beeld hebben wat je doelstellingen zijn, voordat je dit vertaalt naar middelen en inzet van geld en mankracht.
Schep daarom van tevoren duidelijkheid over de volgende onderwerpen:
Met een online marketing strategie zorg je ervoor dat al je digitale marketing activiteiten gericht en doelgericht zijn, wat de kans op succes vergroot.
Wanneer je een duidelijke strategie hebt, kun je middelen en mensen effectiever inzetten. Daardoor kun je jouw marketing budget optimaal benutten.
Een goede marketing strategie zorgt voor een consistente en coherente ervaring voor je klant over zowel je offline als online kanalen. Het uitstippelen van de customer journey over de beschikbare kanalen ligt aan de basis hiervan.
Door duidelijke doelstellingen en KPI's te bepalen kun je de resultaten van je online marketing activiteiten beter meten en optimaliseren. Als je geen marketing strategie hebt, wordt het moeilijk om te bepalen welke activiteiten succesvol zijn en welke niet. En dat maakt het weer erg lastig om bij te sturen en te verbeteren.
Je wilt graag zo veel mogelijk in beeld zijn bij je bestaande en nieuwe klanten. Daarin moet je wel heldere keuzes maken, want je budget is niet onbeperkt en jouw klanten zitten ook niet overal.
Voor het creëren van een goede online marketing strategie richt je je eerst op de vijf belangrijkste componenten ervan:
1. Doelgroepanalyse: identificeer wie je klanten zijn, waar ze zich bevinden en wat hun specifieke behoeften en pijnpunten zijn.
2. Concurrentieanalyse: begrijp wie je concurrenten zijn, wat hun sterke en zwakke punten zijn en hoe je je kunt onderscheiden.
3. Waardepropositie: definieer duidelijk wat je product of dienst uniek maakt en hoe het de behoeften van je doelgroep oplost.
4. Kanaalstrategie: kies de juiste kanalen om je doelgroep te bereiken en te engageren.
5. Content strategie: creëer waardevolle en relevante content die je doelgroep aanspreekt en begeleidt door de customer journey.
Het vaststellen van de behoeften en de gewenste voordelen van je potentiële klanten is daarbij onontbeerlijk. Wanneer je hier de juiste richting gekozen hebt, werk je dit uit naar een online marketing plan waar je hele organisatie bij betrokken is. Zo weet je zeker dat iedereen op dezelfde pagina zit en dat alle activiteiten bijdragen aan het behalen van de doelen van je onderneming.
Leg jij je focus op SEO, SEA, e-mail of social media marketing? Elk kanaal heeft zo zijn eigen voordelen en uitdagingen. Een effectieve strategie maakt gebruik van een mix die het beste bij de doelen van je bedrijf past.
Daarom is het belangrijk om de juiste (online) kanalen te kiezen om je doelgroep te bereiken. Maak hierin dus een strategische keuze die erop gericht is niet alleen jouw online marketing doelstellingen maar ook de bedrijfsdoelstellingen te behalen.
Je strategie voor content marketing is hiervan een essentieel onderdeel. Waardevolle en relevante content die je doelgroep aanspreekt en hen begeleidt door hun klantreis helpen je klanten een keuze te maken tussen de verschillende producten of diensten.
Door het opstellen van een content marketing canvas maak je content altijd specifiek voor een fase in de klantreis en maak je keuzes voor vorm en inhoud. In je marketing strategie bepaal je dan welke content gebruikt wordt voor specifieke persona’s, kanalen, klantfeedback, berichttype, contenttype etc.
Inbedding van je marketing plan in je organisatie is cruciaal om je marketing strategie te laten slagen. Wanneer er geen verbinding is met de rest van het bedrijf maak je onvoldoende gebruik van de kracht van je organisatie. Dan blijft het een “marketingdingetje”.
Als je het goed wilt inbedden kan je bijvoorbeeld gebruik maken van McKinsey's 7S-model, maar gebruik gerust een ander organisatie model dat je eerder gebruikt hebt of bekend mee bent. Dit model is ontwikkeld door twee business consultants en is een effectieve manier om te kijken naar je organisatie en hoe deze zich verhoudt tot je marketing plan.
Het model bestaat uit zeven elementen die allemaal van invloed zijn op de uitvoering van je strategie:
wat is je overkoepelende doel en welke acties zijn nodig om dit te bereiken? De strategie moet duidelijk definiëren hoe marketing de bedrijfsvisie ondersteunt en welke rol het speelt in het realiseren van de bedrijfsdoelen
De organisatiestructuur moet zo worden ingericht dat deze de marketingstrategie ondersteunt. Dit kan betekenen dat er specifieke marketingafdelingen of teams worden gevormd die nauw samenwerken met andere afdelingen zoals verkoop, productontwikkeling en klantenservice.
De systemen en processen binnen de organisatie moeten de uitvoering van de marketingstrategie faciliteren. Dit omvat onder andere IT-systemen, CRM-software en marketingautomatiseringstools. Efficiënte systemen zorgen ervoor dat marketingactiviteiten consistent en meetbaar zijn.
Wat zijn de gedeelde waarden en normen binnen de organisatie? Deze waarden vormen de basis van de bedrijfscultuur en moeten in lijn zijn met de marketingboodschappen. Als de gedeelde waarden authentiek zijn en breed gedragen worden, versterken ze de merkidentiteit en klantbetrokkenheid.
De leiderschapsstijl binnen de organisatie beïnvloedt hoe de marketingstrategie wordt geïmplementeerd. Leiders moeten de strategie ondersteunen en het belang ervan uitdragen naar de rest van de organisatie
zijn de juiste mensen aanwezig in de organisatie om de marketing strategie te ontwikkelen en uit te voeren? Training en ontwikkeling zijn essentieel om ervoor te zorgen dat medewerkers de strategie begrijpen en effectief kunnen uitvoeren.
De vaardigheden binnen de organisatie moeten aansluiten bij de behoeften van de marketingstrategie. Dit kan inhouden dat er specifieke expertise nodig is op het gebied van data-analyse, contentcreatie, digitale marketing en klantrelatiemanagement.
Door alle elementen door een marketingbril te bekijken kan jouw organisatie een samenhangende en geïntegreerde aanpak ontwikkelen die de effectiviteit van je (online) marketing strategie gaat maximaliseren.
Beschouw je marketing strategie dus niet als een op zichzelf staand fenomeen, maar juist als een integraal onderdeel van de totale bedrijfsstrategie. Op die manier kun je niet alleen je marketing activiteiten verbeteren, maar ook de algehele bedrijfsresultaten optimaliseren.
Wanneer alle afdelingen op één lijn zitten, kunnen ze elkaar versterken en synergieën creëren die de algehele bedrijfsdoelstellingen ondersteunen. Verkoopteams kunnen waardevolle klantinzichten delen met marketing, productontwikkeling kan de feedback van klanten gebruiken om verbeteringen aan te brengen, support kan klantbeleving meten, management zorgt voor het uitdragen van de strategie en ga zo maar door.
Laat daarom verkoop, service, productontwikkeling en management samenwerken bij het ontwikkelen en uitvoeren van je marketing strategie, zodat de effectiviteit hiervan groeit. Dit zorgt voor een naadloze ervaring voor je klant en maximale impact van je marketing activiteiten.
Heel praktisch gezien zorgt een gestructureerde online marketing aanpak ervoor dat je meer grip krijgt op je commerciële proces. Het geeft je inzicht in waarom bepaalde keuzes het beste passen, wat je ervan kan verwachten en hoe je dat resultaat meetbaar en bestuurbaar maakt.
Als je deze structuur achterwege laat, raak je voor je het weet verward in een wereld van onbeperkte (on)mogelijkheden, geef je onnodig veel geld uit aan de laatste en mooiste online gadgets en heb je geen idee of de gekozen aanpak wel het beste past bij jouw klanten en of je daarmee wel nieuwe prospects aanspreekt die passen bij jouw type onderneming.
Een goede (online) marketing strategie biedt dan ook talloze voordelen om je doelen sneller, doelgerichter en efficiënter te bereiken. Door gerichte en relevante marketing activiteiten in te zetten neemt de betrokkenheid van je klanten toe, wat leidt tot hogere conversieratio's en meer sales.
Op die manier versterkt consistente en doordachte marketing je merkidentiteit en -herkenning, wat essentieel is voor langdurig succes. Bedrijven die strategisch te werk gaan kunnen zich beter onderscheiden van de concurrentie en creëren duurzame groeimogelijkheden.
Ook geeft een op maat gemaakte strategie je grip en inzicht. Het zorgt ervoor dat je steeds bij blijft en dat je marketing zich steeds vernieuwt en aanpast aan de steeds sneller veranderende omgeving. Wanneer je het heel precies wilt weten, kun je zelfs een vrij nauwkeurige ROI bepalen door gebruik te maken van micro- en macro-KPI’s.
Kortom, door het goed inrichten en koppelen van je digitale marketing tools en CRM, verbind je je inspanningen (in geld en tijd) met wat het oplevert in termen van omzet, share of wallet, merkwaarde, leads of nieuwe klanten.
Zonder een duidelijke (online) marketing strategie kan de effectiviteit van je marketing activiteiten onnodig laag zijn of zelfs je doelen tegenwerken.
Eén van de grootste problemen is inconsistente communicatie. Wanneer je geen overkoepelende strategie hebt, kun je als bedrijf boodschappen uitzenden die verwarring veroorzaken bij je individuele klanten en je merkidentiteit verzwakken. Zulke externe communicatie ondermijnt vervolgens weer het vertrouwen en betrokkenheid van je klanten.
Als wat je als bedrijf doet en bent (of wilt zijn) niet in balans is met wat je probeert uit te dragen, leidt dat tot onduidelijkheid en onbegrip, niet alleen bij je klanten, maar ook binnen je organisatie. Het hele bedrijf heeft er last van wanneer je marketing strategie ontbreekt of niet in lijn is met de rest van je organisatie. Dat heeft uiteindelijk een negatieve invloed op je bedrijfsresultaten en kan zelfs leiden tot interne fricties.
Daarnaast leidt het ontbreken van een strategisch kader vaak tot een niet-meetbaar proces en daarmee inefficiëntie en verspilling van middelen. Als marketing activiteiten ad hoc worden uitgevoerd en zonder duidelijke richting, resulteert dat in een lage return on investment (ROI).
Je loopt veel eerder het risico dat je kansen mist om effectief in te spelen op markttrends en klantbehoeften, wat je concurrentiepositie kan verzwakken. Het ontbreken van een duidelijke strategie maakt het moeilijker om je bedrijf te differentiëren en in te spelen op veranderende omstandigheden in de markt.
Natuurlijk is een goede online marketing strategie belangrijk voor elke ondernemer, maar voor IT-bedrijven geldt dat extra. De buyer journey voor software is immers een stuk langer en complexer dan bijvoorbeeld voor een paar schoenen, een wasmachine of zelfs het boeken van een vakantie.
Daarom is het vooral in deze sector een must om de juiste boodschap bij de juiste doelgroep op het juiste moment te krijgen. Digitale marketing is een continu proces waarbij je goed moet nadenken over je doelstellingen en strategie, die je constant moet optimaliseren om succesvol te zijn. Dit stelt je in staat om doelgericht en efficiënt te werken, waardoor je niet alleen nieuwe klanten aantrekt maar ook bestaande klanten behoudt en tevreden houdt.
Wanneer je investeert in strategische marketing die zowel jouw offline als online aanwezigheid versterkt, positioneer je je optimaal om jouw onderneming te onderscheiden in een competitieve markt en om duurzame groei te realiseren. Dan heb je marketing strategie die echt voor jouw organisatie werkt.
Vergeet niet dat een goede marketing strategie niet iets is dat bedacht wordt op de marketing afdeling. Het is een direct onderwerp dat een belangrijk onderdeel is van je bedrijfsstrategie en in verbinding staat met je hele organisatie. Alleen zo gaan jouw (nieuwe) klanten precies voelen welke toegevoegde waarde je levert en wat jouw onderneming zo uniek maakt.
Ontdek hoe je in 5 eenvoudige stappen een SEO strategie opzet die past bij jouw organisatie! De beste methode voor een beter vindbare website
Ontdek de Sleutel tot Online Succes: Duik in de wereld van zoekwoorden onderzoek en ontsluit de geheimen van online vindbaarheid. Leer hoe het juiste...
Ontdek hoe je effectief backlinks kunt toepassen in je online marketing strategie. Leer de ins en outs van het creëren van relevante backlinks, hoe...