De ultieme gids voor SEO optimaliseren: strategieën, tips en trucs

Of je website nu nieuwe bezoekers aantrekt, bestaande klanten bedient, of beide, als je online gezien wilt worden, zul je aan de slag moeten met bewezen SEO-strategieën. Van het verbeteren van de organische verkeersstroom tot het optimaliseren van de laadtijd van webpagina’s, elk detail telt mee. Daarom wil je dat je pagina staat als een huis, met een sterke basis in SEO-praktijken.

SEO-scan aanvragen

In deze pagina delen we allerlei handige SEO-tips die jou helpen om je website optimaal te laten presteren in zoekmachines. Na het lezen van deze blog weet jij:

 • Wat SEO is en waarom het belangrijk is
 • Hoe zoekmachines werken
 • Welke stappen je kunt nemen om je SEO te optimaliseren
 • Welke stappen je juist beter niet kunt nemen (en waarom)
 • Hoe je kunt bepalen of je SEO-strategie succesvol is

Zo kun je beter inschatten of zoekmachine-optimalisatie iets is waar je zelf mee aan de slag wilt gaan, of dat je dit liever geheel of gedeeltelijk uitbesteedt aan een professioneel marketingbureau.

De basis van SEO-optimalisatie

Wat is SEO-optimalisatie? 

Eigenlijk is de term SEO-optimalisatie dubbelop, want de afkorting SEO staat voor search engine optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie. Deze term wordt gebruikt voor een verzameling richtlijnen die je helpen om de online vindbaarheid en daarmee zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten, met als doel om meer organisch verkeer naar je website te krijgen.

Je spreekt van organisch verkeer wanneer iemand je website bezoekt via de organische resultaten van Google of andere zoekmachines, in tegenstelling tot de betaalde advertenties, ook wel search engine advertising (SEA) genoemd. SEA verschilt van SEO in onder andere kosten, tijd voor zichtbare resultaten en het type bezoekers dat je aantrekt.

Wanneer je bezig gaat met zoekmachine-optimalisatie is het dus belangrijk om de zoekintentie van de gebruiker te begrijpen: wat is de informatie die ze proberen te vinden of de actie die ze willen ondernemen? Naar welke producten of diensten zijn ze op zoek? Hier stem je de inhoud van je content op af.

Waarom is SEO-optimalisatie belangrijk? 

Het is keihard vechten om een plekje op die eerste pagina met zoekresultaten, om nog maar te zwijgen over die felbegeerde nummer 1-positie. Net als jij houden ook je concurrenten zich bezig met zoekmachine-optimalisatie. Je branche-collega’s richten zich op dezelfde zoekwoorden als dat jij doet en maken daarvoor min of meer dezelfde content.

Het gevolg: een enorme hoeveelheid antwoorden op dezelfde zoekvraag. Google moet dus wel hierin schiften, want er zijn simpelweg veel te veel websites om te tonen in de organische zoekresultaten.

Daarom hecht Google veel waarde aan expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid. Deze vier kenmerken zijn dynamisch: om hierin uit te blinken moet je bijblijven, bijleren en bijsturen, zodat je niet stil blijft staan en de concurrentie je inhaalt. Net zoals dat je meegaat in de ontwikkelingen in je markt, zou dat ook moeten gelden voor de SEO van je website. Door de omvang en de impact ervan is dit niet een klusje dat je ‘even erbij’ doet, maar iets wat gedegen aandacht en tijd vraagt.

Hoe werken zoekmachines? 

Je zou haast vergeten dat er naast Google ook nog andere zoekmachines zijn (denk bijvoorbeeld aan Bing en Yahoo), maar Google is verreweg de meest gebruikte en daarom dan ook het focuspunt in deze blog. Het algoritme van deze zoekmachine is eentje gehuld in mysteries: behalve Google zelf weet niemand hoe het precies werkt.

Gelukkig licht Google af en toe een tipje van de sluier op en komen termen als PageRank, Panda en Pigeon je misschien wel bekend voor. Deze drie onderdelen van het algoritme gebruiken de zoekwoorden om de relevantie van jouw website te bepalen en daarmee jouw positie in het overzicht met zoekresultaten. Achtereenvolgens bekijken deze het aantal links dat naar jouw website verwijst, de kwaliteit van je website en waar jouw bedrijf zich geografisch gezien bevindt ten opzichte van de zoeker. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de stukjes logica die de zoekmachine loslaat op de zoekopdracht en geven je een idee van waar Google allemaal rekening mee houdt.

Naast allerlei factoren die tastbaar, meetbaar en makkelijk inzichtelijk zijn, houdt de zoekmachine ook rekening met een viertal meer menselijke factoren die zich niet zo 1-2-3 laten vangen in een keihard getal: expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid. Deze staan bekend als de E-E-A-T-principes, afgeleid van de Engelse termen expertise, experience, authoritativeness en trustworthiness, en zijn belangrijke graadmeters voor je ranking in Google. Hebben jouw producten of diensten impact op iemands leven, gezondheid of financiële situatie? Dan is E-E-A-T helemaal onmisbaar voor je website. Google is namelijk extra kritisch op de inhoud van zogenaamde “your money or your life”-pagina’s (YMYL).

Wat is het verschil tussen on-page en off-page SEO-optimalisatie? 

Het belangrijkste verschil tussen on-page en off-page SEO is dat de eerste zich richt op het optimaliseren van je eigen website, terwijl de laatste zich richt op het vergroten van de autoriteit en relevantie van je website in de online wereld. Ze vullen elkaar aan en werken samen om je online zichtbaarheid en ranking te verbeteren.

On-page SEO verwijst naar de optimalisatie van elementen op je eigen website om je ranking op de zoekresultatenpagina te verbeteren. Denk hierbij aan paginatitels, meta tags, interne links en het creëren van waardevolle content. Zelfs de structuur van je URL’s is belangrijk, want Google ziet wat er in de URL staat. Het doel is om zoekmachines duidelijk te maken waar je website over gaat en waarom het relevant is voor bepaalde zoekopdrachten.

Off-page SEO daarentegen gaat over het optimaliseren van rankingfactoren buiten je eigen website, zoals kwalitatieve backlinks naar je website, vermeldingen en verwijzingen op andere websites, en een sterke aanwezigheid op sociale media. Zoekmachines kijken naar deze externe signalen om te begrijpen hoe waardevol en betrouwbaar je website.

SEO optimaliseren

Ontdek jouw SEO score in één minuut

Ontvang direct scores op het gebied van:

 Technische prestaties

 SEO prestaties

 Mobielvriendelijkheid

 Cyber Security

 

On-page SEO-optimalisatie

Vind de juiste zoekwoorden

Bij een zoekwoordenonderzoek identificeer je de belangrijkste zoekwoorden die je kunt gebruiken om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Dit omvat het analyseren van zoekvolumes (dat wil zeggen, hoe vaak worden bepaalde zoekwoorden gebruikt), concurrentie, verwijzende domeinen, domeinautoriteit en zoekintentie. Het doel is om de juiste zoekwoorden (en eventueel ook gerelateerde zoekwoorden) te vinden die zorgen voor een goede balans tussen zoekvolume en concurrentie.

Om een grondige zoekwoordenanalyse uit te voeren, kijk je naar de achterliggende zoekintentie van gebruikers en de relevante zoektermen voor jouw specifieke doelgroep. Zo krijg je zicht op welke termen vaker gezocht wordt en welke gerelateerde zoekopdrachten ook interessant voor je kunnen zijn. Door zoekwoorden te categoriseren op relevantie en potentieel verkeer kun je een strategie ontwikkelen om je SEO-inspanningen te optimaliseren.

Zorg voor kwalitatieve, geoptimaliseerde content

Als je je website gaat optimaliseren voor zoekmachines, zijn kwalitatieve pagina’s en het optimaliseren van de content erop een must voor een succesvolle online marketingstrategie. Hier is waarom:

1- Je wilt goed zichtbaar zijn op de zoekresultatenpagina

Door kwalitatieve content te creëren die relevant is voor je doelgroep en deze te optimaliseren met de juiste zoekwoorden, kun je je website hoger laten ranken in zoekmachines. Hierdoor krijg je meer verkeer en een grotere zichtbaarheid voor je bedrijf.

2- Je wilt autoriteit en geloofwaardigheid uitstralen

Kwalitatieve content helpt je om jezelf als een expert op je vakgebied te positioneren. Door waardevolle informatie, inzichten en oplossingen te bieden, bouw je vertrouwen op bij je doelgroep. Dit draagt bij aan je autoriteit en geloofwaardigheid, waardoor mensen eerder geneigd zijn om met jouw bedrijf samen te werken.

3- Je wilt een betrokken doelgroep en hoge conversie

Goed geoptimaliseerde content is boeiend en trekt de aandacht van je doelgroep. Door relevante informatie aan te bieden die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep, vergroot je de betrokkenheid en moedig je mensen aan om iets met jouw call-to-action te doen.

4- Je wilt langdurige impact

Kwalitatieve content heeft een langdurige impact. Zodra je content online staat, kan het continu verkeer genereren en waarde bieden aan je doelgroep, zelfs op de lange termijn. Het optimaliseren van je content zorgt ervoor dat het relevant blijft.

Kortom, kwalitatieve content en contentoptimalisatie zijn essentieel voor het vergroten van je online aanwezigheid, het opbouwen van autoriteit en het stimuleren van conversies. Als je investeert in het creëren van waardevolle en geoptimaliseerde content, ben je beter in staat om je doelgroep te bereiken.

 

 

Gebruik goede meta tags

Meta tags zijn HTML-elementen die informatie bevatten over een webpagina. Ze helpen zoekmachines en andere technologieën begrijpen waar de pagina over gaat en hoe deze moet worden weergegeven in de zoekresultaten. Er zijn verschillende soorten meta tags, die elk hun eigen functie hebben, zoals de meta title, meta description en heading tags.

Een meta title een tag die specifiek voor zoekmachines bedoeld is en zie je als titel terug in de resultaten. Het geeft de zoekmachines een beknopte samenvatting van de inhoud van de pagina en is daarmee een belangrijke factor voor de vindbaarheid van je website.

Deze tag wordt trouwens vaak verward met de page title, dat wil zeggen, de naam die je aan een specifieke pagina op je website geeft en die meestal zichtbaar is in de titelbalk van de browser wanneer iemand deze pagina bezoekt. Dat neemt niet weg dat een goede page title ook belangrijk is, omdat het je bezoekers houvast geeft.

De meta description is een korte samenvatting van de inhoud van een webpagina en wordt weergegeven onder de titel in de zoekresultaten. Hoewel de meta description geen directe invloed heeft op je ranking, beïnvloedt het wel de klikfrequentie. Met een boeiende en informatieve meta description kun je gebruikers aantrekken en hen aanmoedigen om op jouw link te klikken in plaats van op die van je concurrenten.

Headers (of koppen) zijn mogen ook zeker niet ontbreken in je SEO-strategie. De H1-tag vertelt zoekmachines namelijk waar de pagina over gaat en moet dus je belangrijkste zoekwoord bevatten. De andere heading tags (H2 tot H6) gebruik je om subsecties van je content te organiseren, waardoor zowel gebruikers als zoekmachines gemakkelijker de inhoud van je pagina begrijpen. Structuur geven aan je content verbetert dus niet alleen de leesbaarheid, maar helpt ook bij zoekmachine-optimalisatie.

Goede meta tags zijn daarom onontbeerlijk voor zoekmachine-optimalisatie; ze spelen immers een belangrijke rol in het communiceren van de relevantie en het doel van een webpagina aan zoekmachines en gebruikers. Als je hierin dus relevante zoekwoorden opneemt en aantrekkelijke meta tags schrijft, vergroot je de kans dat je pagina’s hoger worden gerankt en daardoor meer klikken ontvangen.

Optimaliseer je afbeeldingen

Naast tekst zijn ook afbeeldingen belangrijk voor je SEO-strategie. Het gaat dan met name om de alt tag (ook wel alternatieve teksten of alt-teksten genoemd) en compressie van afbeeldingen.

Een alt tag is een korte beschrijving die je aan afbeeldingen toevoegt om zoekmachines te helpen begrijpen wat erop te zien is. Als je relevante zoekwoorden opneemt in je alt tag, verbeter je de zichtbaarheid van je website in de beeldresultaten van zoekmachines. Onthoud dat een goede alt tag relevant is voor de afbeelding en de context van de content, niet in de laatste plaats omdat schermlezers deze teksten voorleest aan gebruikers met een visuele beperking.

Daarnaast is het verstandig om te letten op de bestandsgrootte van de afbeeldingen op je website. Deze heeft namelijk een aanzienlijke invloed op de laadsnelheid van je pagina’s. Langzamere laadtijden leiden vaak tot een hoger bouncepercentage (dat is het percentage bezoekers dat je website verlaat zonder interactie), wat een negatieve invloed heeft op je positie in de zoekresultaten.

Door je afbeeldingen te comprimeren verminder je de bestandsgrootte zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je afbeelding. Dit verbetert de laadsnelheid van je pagina’s, wat leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere SEO-rankings, dus gebruik afbeeldingen van geringe bestandsgrootte.

Alt tags en compressie van afbeeldingen zijn dus belangrijk voor SEO-gerichte beeldoptimalisatie. Als je ook aandacht hieraan besteedt, verbeter je de toegankelijkheid, laadsnelheid en zichtbaarheid van je website in zoekmachines.

SEO optimaliseren marketing bureau

 

Freya van Eimeren, Copy specialist bij Fueld

 

Off-page SEO-optimalisatie

Bouw aan je domeinautoriteit

Domeinautoriteit is een maatstaf die de geloofwaardigheid en relevantie van een website aangeeft, met name in relatie tot SEO. Het wordt bepaald op een logaritmische schaal, wat betekent dat individuele prestatiewaarde niet altijd de score in dezelfde mate verhogen of verlagen. Domeinautoriteit is essentieel omdat het een indicatie geeft van hoe goed een website waarschijnlijk zal presteren in zoekmachine-resultaten.

Je kunt op verschillende manieren je domeinautoriteit opbouwen. Eén van de meest effectieve is het verwerven van hoogwaardige backlinks van autoriteitswebsites. Daarvoor heb je uiteraard wel hoogwaardige content op je website nodig, die waardevol en relevant is voor je doelgroep.

Ook het vergroten van verkeer door geoptimaliseerde content draagt bij aan het verbeteren van je domeinautoriteit. Andere dingen die je kunt doen zijn onder meer het laten vermelden van je website in directories en gastbloggen op andere sites. Ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit.

 

Vergroot je online autoriteit met linkbuilding

Zeg je off-page SEO, dan zeg je linkbuilding. Externe linkbuilding om precies te zijn: het verkrijgen van links van andere websites naar je eigen site. Zulke links worden ook wel inkomende links of backlinks genoemd. Zoekmachines gebruiken inkomende links als een indicatie van populariteit en betrouwbaarheid en baseren mede hierop je ranking. Hoe meer van deze hoogwaardige backlinks een website heeft, hoe betrouwbaarder en relevanter zoekmachines de website inschatten en dus hoe hoger deze meestal scoort in resultaten.

Externe linkbuilding zorgt ook voor meer websiteverkeer, omdat backlinks van externe websites gebruikers aantrekken die al interesse hebben in de branche of producten. Ook helpt het je bekendheid en autoriteit te verhogen: als gerespecteerde websites naar jouw website linken, wordt hun geloofwaardigheid overgedragen op jouw bedrijf.

Je kunt op verschillende manieren je online vindbaarheid vergroten met linkbuilding, zoals:

1- Unieke en waardevolle content creëren

Het fundament van elke linkbuilding-strategie is goede content. Als je unieke en relevante content creëert, zullen andere websites eerder geneigd zijn om naar jouw pagina’s te linken. Denk hierbij aan diepgaande blogposts, handige gidsen, infographics of onderzoeksrapporten.

2- Gastbloggen

Door te gastbloggen op gerelateerde en respectabele websites in jouw branche, kun je jouw bedrijf onder de aandacht brengen bij een groter publiek. Bovendien zorgt elke gastbijdrage meestal voor minstens één backlink naar jouw website.

3- Netwerken en samenwerkingen

Ontwikkel relaties met andere bedrijven, bloggers of influencers in jouw sector. Door samen te werken of elkaar te helpen, kun je op een natuurlijke manier backlinks vergaren. Denk aan het ruilen van links, het organiseren van een gezamenlijke winactie of het samen creëren van content.

SEO optimaliseren met linkbuilding

 

Er zijn dus verschillende technieken voor linkbuilding, maar het uiteindelijke doel is hetzelfde: het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in de zoekmachines. Onthou dat het hier gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit, van de backlinks. Omdat zoekmachines dus backlinks beoordelen op basis van de relevantie en autoriteit van de linkende site, doe je er goed aan je linkbuilding-inspanningen te richten op het verkrijgen van links van betrouwbare en relevante bronnen.

 

 

Maak gebruik van social signals

Ook social signals spelen een belangrijke rol in zoekmachine-optimalisatie. Dit zijn interacties zoals likes, shares, comments, retweets en volgers op sociale media platforms zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest. Ze fungeren als indicatoren van je merkpopulariteit en betrokkenheid op sociale media.

Hoewel Google heeft aangegeven dat social signals niet direct deel uitmaken van hun ranking algoritme, dragen ze wel ze indirect bij aan je SEO-inspanningen. Zo verhogen ze verkeer naar je website, herkenning van je bedrijf, betrokkenheid van je doelgroep en de verspreiding van je content. Optimaliseren van je sociale-media-strategie en focussen op het verhogen van je social signals, helpt je dus uiteindelijk je SEO-prestaties te verbeteren.

 

Fueld linkedin SEO resultaat

 

 

Technische SEO-optimalisatie

Technische SEO richt zich op het optimaliseren van de technische aspecten van je website om de ranking ervan in zoekmachines te verbeteren. Het omvat factoren zoals structuur, snelheid, mobielvriendelijkheid en veiligheid van je website. Door je te concentreren op technische SEO, zorg je ervoor dat zoekmachines je site gemakkelijk kunnen crawlen en indexeren, wat leidt tot betere zichtbaarheid en hogere ranking.

Zorg voor een goede sitestructuur en een XML-sitemap

Een goed gestructureerde website maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om de inhoud ervan te begrijpen en te indexeren, wat resulteert in betere zichtbaarheid en hogere rankings. Een XML-sitemap is hierin onmisbaar.

Dit is een bestand dat alle pagina’s van je website opsomt en informatie over elke pagina verstrekt aan zoekmachines. Het is een soort ‘plattegrond’ van je website, die zoekmachines helpt om alle belangrijke pagina’s te vinden en te begrijpen hoe deze met elkaar in verband staan. Dit is vooral belangrijk voor grotere websites of websites met veel diepe links, waar zoekmachines mogelijk moeite hebben om alle pagina’s te vinden en te indexeren.

Het creëren en optimaliseren van een XML-sitemap is daarmee een essentiële praktijk van SEO, maar wordt desondanks vaak over het hoofd gezien. Een effectieve sitemap verbetert de efficiëntie van het crawl- en indexeerproces van zoekmachines, wat leidt tot meer zichtbaarheid en verkeer.

Bovendien verbetert een logische en intuïtieve structuur de gebruiksvriendelijkheid van je site. Dit draagt bij aan meer tijd op je site doorbrengen, lagere bouncerates en uiteindelijk hogere conversieratio’s.

Daarom is het goed om ook aandacht te besteden aan interne linkbuilding, namelijk links creëren die binnen je eigen website verwijzen, bijvoorbeeld naar een bepaald product, andere pagina’s of andere artikelen. Interne en externe links zijn belangrijk voor een gestructureerd netwerk van pagina’s binnen je website.

Voor de volledigheid: interne links leiden van de ene pagina op dezelfde site naar een andere pagina op die site. Externe links daarentegen verbinden je website met andere sites. Beide dragen bij aan de autoriteit en relevantie van je site voor zoekmachines.

Verbeter de laadsnelheid van je website

Het is bekend dat Google en andere zoekmachines de laadtijd van een pagina gebruiken als een belangrijke ranking factor. Door een efficiënte, snelle website te onderhouden, verhoog je de kans dat zoekmachines meer van je pagina’s indexeren, wat weer zorgt voor meer zichtbaarheid.

 

Met deze SEO-tips kun je de laadsnelheid van je website verbeteren:

 • Optimaliseer afbeeldingen
  Grote, ongecomprimeerde afbeeldingen kunnen de laadtijd van je pagina namelijk aanzienlijk vertragen.

 • Wees kritisch in het gebruik van plug-ins
  Plug-ins vertragen de laadsnelheid van je website, dus gebruik ze alleen als ze echt noodzakelijk zijn.

 • Breng de hoeveelheid HTTP-verzoeken omlaag
  Dit doe je door het aantal elementen op je pagina te verminderen, zoals scripts, afbeeldingen en CSS-bestanden.

 • Maak gebruik van browser-caching
  Hiermee kunnen bezoekers van je website elementen van je site op hun harde schijf opslaan, waardoor de laadtijd bij volgende bezoeken aanzienlijk lager is.
Fueld Bedrijfsfotografie (145 of 171)

 

Maarten Kuipers, SEO specialist bij Fueld

 

Zorg voor een mobielvriendelijk en responsive design

Hoe irritant is het wel niet als een website niet lekker werkt op je smartphone? Dan begrijp je hoe belangrijk het is dat je website mobielvriendelijk is, namelijk geoptimaliseerd voor weergave op mobiele apparaten, met een ontwerp en functionaliteit die zijn aangepast aan kleinere schermen en touchscreen-interfaces. Responsive design gaat nog een stap verder: deze websites passen zich dynamisch aan om goed te werken op een breed scala aan schermformaten en apparaten, van desktops tot smartphones.

Omdat deze onderdelen de gebruikerservaring beïnvloeden, zijn ze erg belangrijk voor je zoekmachine-optimalisatie. Gebruikerservaring is immers een belangrijke factor in de ranking-algoritmen van verschillende zoekmachines.

Sterker nog, Google heeft een “mobile-first” indexering ingevoerd: de mobiele versie van een website wordt nu primair gebruikt voor ranking-doeleinden. Des te. belangrijker dus dat je website niet alleen mobielvriendelijk is, maar ook responsief en geoptimaliseerd voor de best mogelijke mobiele gebruikerservaring.

 

Beveilig je website met een SSL-certificaat

Hoewel een veilige verbinding geen garantie is voor een toppositie in zoekmachine-rankings, toont het wel betrouwbaarheid aan bezoekers en beschermt het de gegevens die ze indienen. Informeer daarom zoekmachines over de veilige verbinding, zodat deze wordt meegenomen in de SEO-score van je website. HTTPS en SSL-certificaten spelen hierbij een rol.

HTTPS en SSL zijn beide protocollen voor het beveiligen van gegevens tijdens de overdracht op internet, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. SSL (Secure Socket Layer) is een oudere technologie die een veilige, gecodeerde link creëert tussen een webserver en een browser om te voorkomen dat gegevens onderschept of gewijzigd worden.

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure), daarentegen, is in feite HTTP dat gebruikmaakt van SSL/TLS (Transport Layer Security, de opvolger van SSL) om een veilige verbinding te bieden. Oftewel, terwijl SSL het mechanisme is dat de encryptie mogelijk maakt, gebruikt HTTPS dat mechanisme om beveiligde webpagina’s en hun gegevens over het internet te verzenden.

Om de URL van je website om te zetten van HTTP naar HTTPS, moet je een SSL-certificaat aanvragen bij een certificeringsinstantie en installeren op de hosting van je website. Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten beschikbaar, waaronder single domain, multi-domain, wildcard en extended validation SSL-certificaten.

Lokale SEO-optimalisatie

Lokale SEO-optimalisatie

Wanneer iemand in Amsterdam een kapper zoekt, heeft ie niet veel aan suggesties voor salons in Groningen. Google snapt dat en houdt hier rekening mee. Daarom is lokale SEO onmisbaar. Het is een strategische benadering van zoekmachineoptimalisatie die erop gericht is je bedrijf zichtbaarder te maken in lokale zoekresultaten.

Waar internationale SEO zich richt op het optimaliseren voor meerdere talen en landen om zo wereldwijd publiek aan te trekken, is lokale SEO gericht op publiek in je directe geografische omgeving. Kortom, het belangrijkste verschil tussen deze twee is de schaal en de reikwijdte van je optimalisatie-inspanningen.

Voor lokale SEO heb je specifieke technieken en strategieën die je toe kunt passen, zoals het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-vermelding, het verzamelen van reviews en beoordelingen en het inzetten van lokale linkbuilding. Door effectieve lokale SEO kun je de online zichtbaarheid van je bedrijf vergroten, meer lokaal verkeer naar je website trekken en uiteindelijk je lokale klantenbestand uitbreiden.

Maak gebruik van Google Mijn Bedrijf en andere lokale listings

Voor bijna 50% van alle zoekopdrachten in Google geldt een lokale zoekintentie. Bevinden jouw (potentiële) klanten zich vooral in de nabije omgeving van je bedrijf, dan doe je er goed aan je bedrijf te vermelden op lokale listings als Google Mijn Bedrijf en Bing Places.

Zo kunnen je klanten jouw bedrijf makkelijker vinden en vergroot je dus de zichtbaarheid van je bedrijf, wat weer een gunstig effect heeft op je ranking in de zoekresultaten, het aantal bezoeken aan je website en misschien zelfs je winkel of kantoor.

Verzamel reviews en beoordelingen

Heerlijk, een B&B’tje boeken in de Ardennen, maar hoe kies je uit alle opties nou net dat appartementje wat het beste bij je past? Grote kans dat je even de reviews van voorgaande gasten doorneemt om tot een keuze te komen. Online beoordelingen hebben dan ook een behoorlijke invloed op de besluitvorming van potentiële klanten.

Jouw klanten kunnen via je lokale listing waardevolle feedback achterlaten en kleuren zo de online reputatie van je bedrijf. Bovendien geven zoekmachines zoals Google prioriteit aan bedrijven met positieve beoordelingen bij het rangschikken van lokale zoekresultaten. Het verzamelen van zogenaamd social proof verdient daarom ook zeker een plek in je SEO-strategie.

Denk ook aan lokale linkbuilding

Naast algemene linkbuilding is het ook zinvol om dit op lokaal niveau toe te passen, want ook dit vergroot de zichtbaarheid van je bedrijf in lokale zoekresultaten. Door waardevolle relaties te bouwen met lokale media, directories en evenementen, kun je betrouwbare backlinks genereren die de autoriteit en betrouwbaarheid van je website verbeteren en je bedrijf positioneren als een toonaangevende speler in je lokale markt.

Voice search google SEO optimaliseren

Voice search en andere SEO-trends

Voice search: stemassistenten geven antwoord

Door het groeiende gebruik van stemassistenten zoals Siri en Alexa doe je er goed aan om je website ook te optimaliseren voor voice search (spraakgestuurde zoekopdrachten). In tegenstelling tot traditionele zoekopdrachten (bijvoorbeeld “appeltaart bakken”) hebben spraakgestuurde zoekopdrachten vaak een natuurlijke conversatiestijl (bijvoorbeeld “hoe bak ik een appeltaart”) . Daarom is het cruciaal om langere, meer gespreksgerichte zoekwoorden en -zinnen te gebruiken, die overeenkomen met hoe mensen daadwerkelijk spreken.

Featured snippets: meteen antwoord op de vraag

Een featured snippet is een speciale positie in de Google-zoekresultaten die boven de reguliere organische zoekresultaten verschijnt en geeft beknopt antwoord op de zoekvraag van een gebruiker. Deze snippets komen in verschillende formaten voor, zoals lijsten, grafieken, afbeeldingen en tekst.

Voor zoekmachine-optimalisatie worden featured snippets steeds belangrijker: ze verbeteren de zichtbaarheid van een website op de zoekresultatenpagina, genereren verkeer en geven geloofwaardigheid aan de inhoud. Geef daarom op je website relevante antwoorden op gebruikersvragen, gebruik geschikte zoekwoorden en structureer de inhoud effectief.

AR en VR: next level interactie met bezoekers

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) zijn technologieën die de gebruikerservaring transformeren door een nieuwe dimensie van interactie toe te voegen. AR verrijkt onze fysieke wereld met digitale informatie (zoals blended shoppen), terwijl VR een volledig immersieve ervaring creëert in een gesimuleerde omgeving.

Hoewel AR en VR geen rankingfactoren op zich zijn, hebben ze wel een positieve invloed op de gebruikerservaring en relevantie, wat door Google wordt meegenomen bij het beoordelen van sites. Daarmee zijn deze technologieën zijn niet alleen revolutionair in termen van gebruikersinteractie, maar hebben ze ook een aanzienlijke impact op SEO.

Google-Analytics-Logo

Analyse en meting van SEO-succes

Begin bij Google Analytics en Google Search Console

Meten is weten, hoe cliché ook, maar daarom niet minder waar. Google Analytics en Google Search Console zijn een goed (en gratis) startpunt om inzicht te krijgen in het succes van je SEO-strategie.

Google Analytics biedt een schat aan informatie over de prestaties van je website, inclusief gegevens over bezoekersaantallen, gedrag van bezoekers, conversieratio’s en nog veel meer. Kortom: dé plek om de online prestaties van je bedrijf te volgen en analyseren op basis van harde cijfers en feiten. Zo kun je geïnformeerde beslissingen nemen over je marketingstrategieën.

Daarnaast heb je Google Search Console. In tegenstelling tot Google Analytics, richt Google Search Console zich primair op organisch zoekverkeer en de zichtbaarheid van je website in de Google-zoekresultaten. Het geeft nuttige inzichten in de zoekopdrachten die gebruikers naar je site leiden, de klikfrequentie voor deze zoekopdrachten en eventuele problemen die je zichtbaarheid in de zoekresultaten kunnen beïnvloeden, zoals crawl-fouten of penalty’s.

In het kort, daar waar Google Analytics zich richt op wat er op je website gebeurt na de klik, helpt Google Search Console je te begrijpen hoe gebruikers je website vinden en hoe goed deze presteert in de zoekresultaten.

 

Bepaal KPI’s voor jouw SEO-succes

Maar wat ga je dan precies meten? Tijd om de key performance indicators (KPI’s) te bepalen. Dit zijn meetbare waarden die je helpen de effectiviteit van je strategieën en tactieken te beoordelen. Ze bieden waardevolle inzichten in de prestaties van jouw SEO-strategie en helpen je om jouw inspanningen te richten op de gebieden die de grootste impact hebben op jouw online succes.

In het kader van zoekmachine-optimalisatie zijn KPI’s dan ook cruciaal om de prestaties van jouw website in zoekmachines te evalueren en te optimaliseren. Als KPI’s voor jouw SEO-succes kun je bijvoorbeeld denken aan:

1- Organisch verkeer

Een toename van organisch verkeer betekent immers dat jouw SEO-strategie succesvol is in het aantrekken van meer bezoekers.

2- Zoekwoordranking

Hoe hoger de positie van jouw website in de zoekresultaten voor specifieke zoekwoorden, hoe groter de zichtbaarheid en het verkeer.

3- Bouncepercentage

Als veel bezoekers jouw site verlaten na slechts één pagina te hebben bekeken, kan dat erop wijzen dat jouw inhoud of gebruikerservaring niet aan de verwachtingen van de bezoekers voldoet.

4- Laadtijd van webpagina’s

Snellere laadtijden verbeteren de gebruikerservaring en dragen daarmee bij aan een hogere ranking in de zoekresultaten.

5- Conversieratio

Als een groot aantal bezoekers de gewenste actie uitvoert (zoals een aankoop doen of zich inschrijven voor een nieuwsbrief), betekent dat jouw website effectief is in het omzetten van bezoekers in klanten.

Onderzoek met A/B-testen wat bezoekers verleidt tot de gewenste actie

A/B-testen is een krachtige en bewezen methode binnen online marketing die je in staat stelt om gefundeerde beslissingen te nemen over je SEO-aanpak. Het principe van A/B-testen is eenvoudig maar effectief: je vergelijkt twee versies van een webpagina (versie A en versie B) om te zien welke beter presteert.

Deze versies worden gelijktijdig aan verschillende segmenten van je publiek getoond, waarna je de prestaties analyseert op basis van vooraf bepaalde KPI’s zoals klikfrequentie, conversieratio of tijd besteed op de pagina. Door het vergelijken van twee versies krijg je concrete, meetbare gegevens over wat werkt en wat niet. Elke variabele – zoals een kop, afbeelding, call-to-action, of zelfs de kleur van een knop – kan het verschil maken tussen een bezoeker die converteert en een bezoeker die wegklikt.

Het echte voordeel van A/B-testen ligt in het gebruik van de resultaten. Wanneer je op basis van deze testresultaten je website aanpast, verbeter je de gebruikerservaring en in het verlengde daarvan de bedrijfsresultaten. Daarmee helpt A/B-testen je dus om op basis van gebruikersinteracties en -gedrag je website te optimaliseren.

SEO optimaliseren

Vraag hier jouw SEO-scan aan

Meer weten over jouw SEO prestaties en verbeterpunten? Zet Maarten aan het werk, hij maakt graag een gedetailleerd SEO rapport voor je op. 

 

Google penalty’s: zo voorkom je of los je ze op

Wat is een Google penalty?

Als jouw website de richtlijnen voor webmasters overtreedt, kun je te maken krijgen met een Google penalty, wat vaak resulteert in een aanzienlijke daling van je ranking in de zoekmachine rankings. Deze penalty’s zijn bedoeld om websites te straffen die proberen hun positie in de zoekresultaten te manipuleren door middel van onethische SEO-praktijken, ook wel bekend als black hat SEO.

Een greep uit de veelvoorkomende redenen voor een Google penalty:

 1. Clickbait
 2. Kunstmatig verhogen van paginaweergaven
 3. Dubbele content (ook wel duplicate content)
 4. Keyword stuffing
 5. Link farms
 6. Weinig originele inhoud met weinig toegevoegde waarde
 7. Onnatuurlijke links naar je website

Kortom: alle acties die de integriteit en betrouwbaarheid van de zoekresultaten schenden, kunnen een penalty opleveren. Wil je een penalty voorkomen, blijf dan weg bij deze praktijken.

Hoe herken een penalty en hoe los ik deze op?

Heb je ineens een stuk minder verkeer naar je website? Dan kun je een penalty te pakken hebben. Bij het ontvangen van een Google penalty krijg je een melding in Google Search Console in de vorm van een bericht of waarschuwing. Zo weet je direct wat er aan de hand is en waarop je actie moet ondernemen. Google Search Console geeft je hierbij niet alleen gedetailleerde informatie over het probleem, maar ook specifieke aanbevelingen voor het oplossen ervan, afhankelijk van het probleem dat zich voordoet.

Wanneer je Google Search Console gebruikt, kun je niet alleen problemen snel oplossen, maar ook anticiperen op mogelijke problemen en deze voor zijn. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, natuurlijk.

Conclusie

Blijf alert op veranderingen, ontwikkelingen en trends

SEO is dus een dynamisch en continu veranderend veld. Wat vandaag werkt, is morgen misschien alweer verouderd. Het vereist een constante aanpassing en optimalisering van strategieën om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en trends. Bovendien kunnen inzichten uit andere gebieden, zoals sociale media en contentmarketing, ook waardevolle lessen bieden voor je SEO-strategie.

Voor velen liggen de grootste uitdagingen in het bijhouden van de voortdurend veranderende algoritmes van zoekmachines. Deze algoritmes zijn ontworpen om de meest relevante en waardevolle content aan gebruikers te leveren, en veranderen regelmatig om dit te verbeteren.

Ga door met continu leren en aanpassen

Deze uitdagingen maken het vakgebied van SEO echter ook spannend en vol mogelijkheden. Hoe beter je de regels van Google en andere zoekmachines leert begrijpen en toepassen, hoe beter je in staat bent om waardevolle en relevante inhoud te bieden aan je bezoekers en klanten.

Het belang van continu leren en aanpassen kan dan ook niet genoeg benadrukt worden. Elke nieuwe update of verschuiving biedt de mogelijkheid om je strategieën te herzien en je website verder te optimaliseren. Dit vraagt om een altijd alerte en leergierige houding, maar de beloning is er ook naar: een goed geoptimaliseerde website trekt meer bezoekers, genereert meer leads en uiteindelijk meer sales. Zo blijft SEO een cruciale schakel in de digitale marketing van nu.

GROEI BEGINT MET KENNIS

Laat je inspireren door onze blogs

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in CRM en marketing?

De wereld staat niet stil en wij zeker ook niet. Schrijf je in en voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws en updates over HubSpot en IT-marketing. We beloven je niet te spammen!