IT-MARKETING

Het belang van een goede website: 8 praktische tips

In het digitale tijdperk, waarin de concurrentie om de aandacht van bezoekers hevig is, is het van essentieel belang om een goede eerste indruk te maken.

Geen nieuws missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws en updates over CRM en marketing in je inbox.

We beloven je niet te spammen!

Subscribe

Je hebt maar enkele seconden om de aandacht van een bezoeker te trekken. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen we uit waarom een sterke website zo belangrijk is en wat dit voor jouw bedrijf oplevert. We geven je 8 praktische tips om te gebruiken bij het optimaliseren van je website.

 

Waarom is een goede website belangrijk?

Een goede website is essentieel in de digitale wereld en fungeert als het visitekaartje van jouw organisatie. Het bouwt vertrouwen op, creëert geloofwaardigheid en zorgt voor een positieve eerste indruk. Als belangrijkste contactpunt tussen jou en potentiële klanten vergemakkelijkt het de acquisitie van nieuwe klanten.

Een website is meer dan alleen een informatiebron; het weerspiegelt jouw bedrijf en de boodschap die je wilt overbrengen. Uit een onderzoek onder 200 respondenten blijkt dat maar liefst 87% eerst de website bekijkt wanneer ze over een organisatie, product of dienst horen.

Jouw website speelt dan ook een cruciale rol bij het creëren van een goede eerste indruk. Opvallend genoeg gaf 100% aan een website die erg ongebruiksvriendelijk is of een slecht design heeft, meteen te verlaten.

 

Waar moet een goede website aan voldoen?

Een goede website biedt een overzichtelijke en aantrekkelijke manier om informatie en inhoud te delen en maakt directe interactie mogelijk met de doelgroep. Het is een essentieel instrument voor het opbouwen van een succesvolle online aanwezigheid, ongeacht het type bedrijf of organisatie.

Kenmerken van een goede en professionele website zijn:

 

Is je website up-to-date?

Regelmatige updates van je website zijn essentieel voor een sterke online aanwezigheid. Een actuele website laat zien dat je bedrijf dynamisch is en aandacht heeft voor klantbehoeften en trends.

Dit omvat niet alleen inhoud zoals artikelen, nieuwsupdates en productinformatie, maar ook technische aspecten zoals beveiliging, modern ontwerp en verbeterde functionaliteit.

Verouderde websites kunnen de indruk wekken dat je bedrijf niet actief is of achterloopt op de concurrentie. Bovendien verbetert regelmatige updates je SEO-ranking, omdat zoekmachines websites waarderen met relevante en actuele content.

Een actuele website toont professionaliteit en betrokkenheid, essentieel voor het opbouwen van vertrouwen bij je doelgroep en effectieve online promotie van je bedrijf.

 

 

Is je website gebruiksvriendelijk?

Gebruiksvriendelijkheid is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle website, vooral als het gaat om het genereren van leads.

Je wilt immers dat de bezoekers veel tijd doorbrengen op je website zodat jouw boodschap goed over komt. Hou daarbij de volgende kenmerken van een goede en gebruiksvriendelijke website in gedachten:

 

Intuïtieve en heldere navigatie

Waardoor een bezoeker die jouw website bezoekt, meteen begrijpt waar deze op moeten klikken voor de informatie die men zoekt. De website krijgt een goede navigatie als er aandacht is voor de volgende punten:

 

Duidelijke structuur

Bij het ontwerpen van een goede website is de indeling van essentieel belang. Voor een goede structuur is het van belang dat alle informatie logisch geordend is en gemakkelijk vindbaar is voor de bezoekers.

Neem bijvoorbeeld de pagina over jouw diensten, het is verstandig om ervoor te zorgen dat deze eenvoudig te vinden is vanaf de hoofdpagina. Daarom is het belangrijk om te bepalen welke onderdelen specifiek goed vindbaar moeten zijn en dit te vertalen naar een logische menustructuur.

Door gebruik te maken van onderstaande elementen van gebruiksvriendelijkheid, maak je het bezoekers gemakkelijker en aangenamer om jouw website te gebruiken.

Dit resulteert in een positieve ervaring, waardoor ze eerder geneigd zijn om terug te komen of contact op te nemen - een cruciale stap in het genereren van leads.

 

Minder klikken, sneller resultaat

Mensen vinden het vervelend om te moeten zoeken of veel te klikken voor basisinformatie, dat heeft een negatief effect op de tijd die men op de website doorbrengt. Zorg ervoor dat bezoekers binnen enkele klikken van hun klantreis vinden wat ze nodig hebben.

 

Duidelijke labels en koppen

Gebruik bij het opzetten van een goede website duidelijke en beschrijvende termen voor menu-items en koppen. Vermijd jargon dat niet iedereen begrijpt. Waarschijnlijk heeft je content management systeem daar specifieke functies voor.

 

Zoekfunctie

Voor grotere websites is een zoekbalk essentieel. Dit stelt bezoekers in staat snel informatie te vinden door sleutelwoorden in te typen.

 

Feedback en hulp

Bied manieren aan waarop bezoekers vragen kunnen stellen of hulp kunnen krijgen. Een goede website voldoet vaak aan de volgende punten: een zoekfunctie, een chatfunctie en/of een duidelijk zichtbare 'Contact'-pagina.

 

Responsive design voor een gebruiksvriendelijke website

Responsief design is essentieel in de moderne digitale wereld, waar mensen via verschillende apparaten toegang hebben tot internet. Een goede website past zich automatisch aan het schermformaat en de oriëntatie van het apparaat van de gebruiker aan.

Zo wordt de inhoud helder en leesbaar weergegeven, ongeacht of iemand jouw mooie website bezoekt via mobiel, tablet of desktop (Mobile first). De waarde hiervan is onmiskenbaar.

Ten eerste verbetert het de gebruikerservaring aanzienlijk. Gebruikers hoeven niet in te zoomen of te scrollen om content te bekijken, waardoor de kans groter is dat ze langer op je site blijven en interactie aangaan.

Een responsive website is gunstig voor SEO (zoekmachineoptimalisatie). Zoekmachines zoals Google geven voorrang aan mobielvriendelijke websites in de zoekresultaten. Dit betekent dat een responsief ontworpen website beter vindbaar is, wat resulteert in meer verkeer en potentieel meer leads.

In een tijd waarin het gebruik van mobiel internet blijft groeien, is een responsief ontwerp niet langer optioneel, maar een absolute noodzaak voor een goede website.

 

Helder en aantrekkelijk design

Een helder en aantrekkelijk design is essentieel voor het succes van een goede website, omdat het direct van invloed is op de eerste indruk van bezoekers. Wanneer een potentiële klant jouw website voor het eerst bezoekt, vormt het ontwerp binnen enkele seconden een beeld van jouw merk en bedrijf.

Een mooie, professioneel ogende website met een visueel aantrekkelijk design straalt vertrouwen en kwaliteit uit. Het zorgt ervoor dat jouw website er modern en up-to-date uitziet, wat bezoekers geruststelt dat ze te maken hebben met een professionele en betrouwbare partij.

Stel daarom vooraf goed vast wat je met je website wilt uitstralen en hoe dit het beste bij je doelgroep past.

Daarnaast helpt een goed ontwerp bij het duidelijk overbrengen van jouw boodschap. Door gebruik te maken van een overzichtelijke lay-out, aantrekkelijke kleurencombinaties en leesbare lettertypen, wordt belangrijke informatie gemakkelijker vindbaar en begrijpelijk gemaakt.

 

Snelle laadtijden

Snelle laadtijden zijn een kritisch aspect van elke goede website, omdat ze direct van invloed zijn op de gebruikerservaring en het bezoekersgedrag. In een wereld waar iedereen haast heeft, hebben bezoekers weinig geduld voor langzaam ladende websites.

Als website pagina's niet snel laden, is de kans groot dat de bezoeker zijn geduld verliest en de site verlaat, mogelijk naar een concurrent.

Dit is niet alleen frustrerend voor de gebruiker, maar het kan ook jouw kans op het genereren van leads en verkopen verlagen. Hoewel de ideale snelheid van een goede website niet goed vast te stellen is, heeft een optimaal ingerichte website 1 à 2 seconden nodig om te laden.

Snelle laadtijden houdt de gebruiker betrokken, verbetert de algehele perceptie van jouw merk en verhoogt de kans dat de bezoeker de acties onderneemt die jij wilt, zoals het invullen van een contactformulier of het doen van een aankoop.

Bovendien worden websites met snellere laadtijden vaak beter gerangschikt door zoekmachines, wat de zichtbaarheid verhoogt en meer verkeer aantrekt.

Daarom is het optimaliseren van je website voor snelle laadtijden een essentiële stap om een positieve gebruikerservaring te waarborgen en de effectiviteit van je site in leadgeneratie te maximaliseren.

 

SEO-optimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO, is een essentieel onderdeel voor het succes van elke website. Het doel van SEO is om je website zo aan te passen dat deze beter zichtbaar wordt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Dit is cruciaal, omdat de meeste mensen die informatie zoeken op het internet, beginnen met een zoekmachine. Websites die hoger in de zoekresultaten verschijnen, trekken meer bezoekers aan.

SEO omvat verschillende aspecten, waaronder het optimaliseren van de inhoud van je website met relevante trefwoorden, het verbeteren van de laadsnelheid van de site en het zorgen voor een mobielvriendelijk ontwerp.

Daarnaast speelt het creëren van hoogwaardige inhoud die voldoet aan de behoeften van je doelgroep een belangrijke rol. Door SEO toe te passen, vergroot je de kans dat jouw website opvalt tussen de miljoenen andere sites. Dit resulteert in meer organisch verkeer, oftewel bezoekers die jouw site vinden via een zoekmachine.

Dit organisch verkeer is vaak waardevoller, omdat het bestaat uit mensen die actief op zoek zijn naar informatie of diensten die jij aanbiedt. Meer verkeer betekent meer potentiële klanten en dus meer kansen op leadgeneratie en verkopen. Door aandacht te besteden aan SEO leg je een stevige basis voor het succes van je website.

 

Kwalitatieve en goede content

Goede content vormt de kern van elke succesvolle website. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Informatieve, relevante en aantrekkelijke content trekt bezoekers aan en houdt hun interesse vast. Dit type content ondersteunt verschillende doelen en heeft de volgende belangrijke kenmerken:

 

Informatieve content

Informatieve content voorziet je doelgroep van waardevolle informatie die ze zoeken, waardoor je autoriteit en vertrouwen opbouwt binnen je vakgebied. Relevante content zorgt ervoor dat je materiaal aansluit bij de interesses en behoeften van je bezoekers, waardoor ze meer betrokken raken bij je merk.

 

Aantrekkelijke content

Aantrekkelijke content presenteert informatie op een boeiende en begrijpelijke manier, met behulp van pakkende koppen, duidelijke paragrafen en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen en video's.

Door hoogwaardige content te creëren, bied je niet alleen waarde aan je bezoekers, maar verbeter je ook je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit leidt tot een betere zichtbaarheid en meer verkeer naar je website.

Het draait bij het toepassen van content marketing principes om het verspreiden van waardevolle, relevante content voor de doelgroep, zodat deze beïnvloedt wordt in het aankoopproces. Vaak gebeurt dit door bijvoorbeeld een whitepaper of ander kennisdocument op de site te plaatsen en deze als basis te gebruiken voor detailcontent, zoals blogs, infographics of social media berichten.

 

Voeg relevante visuals toe aan je website

Het menselijk brein verwerkt beelden sneller dan tekst, waardoor webpagina's overtuigender en aantrekkelijker worden met unieke afbeeldingen. Zorg ervoor dat je geen afbeeldingen van Google gebruikt, omdat deze mogelijk auteursrechtelijk beschermd zijn.

Professionele (zelfgemaakte) afbeeldingen en mooie foto's hoeven niet duur te zijn en kunnen zorgen voor uniek beeldmateriaal dat goed aansluit bij de uitstraling van je bedrijf.

Zeker als je deze afwisselt met bewegende elementen op de website, zal de aandacht van je bezoeker langer aanhouden en zal de professionele uitstraling van je website zeker het gewenste effect hebben.

 

Laat anderen je content delen

Wanneer je interessante en goede content hebt, willen bezoekers deze vaak delen met anderen. Maak het daarom zo eenvoudig mogelijk door deelknoppen toe te voegen aan je webpagina's. Dit kunnen social sharing knoppen zijn, waarmee bezoekers de content gemakkelijk kunnen delen op hun social media platformen. Daarnaast kunnen bezoekers de webpagina's ook eenvoudig en gericht doorsturen naar de gewenste contactpersonen via e-mail.

 

Duidelijke call to actions (CTA's)

Call-to-Actions (CTA's) vormen een essentieel onderdeel van het ontwerp van elke effectieve website. Ze fungeren als de brug tussen websitebezoekers en klantacties. Een CTA is een directe uitnodiging aan de bezoeker om een specifieke actie te ondernemen, zoals 'Neem contact op', 'Download nu' of 'Meer informatie'.

 

CTA's moeten opvallen

Duidelijke en overtuigende CTA's zijn van cruciaal belang, omdat ze bezoekers begeleiden naar de volgende stap in het klanttraject. Ze helpen bij het omzetten van passieve bezoekers in actieve leads.

Bijvoorbeeld, wanneer een bezoeker informatie leest over een product of dienst en vervolgens een call to ation ziet zoals 'Vraag een offerte aan', wordt hij aangemoedigd om actie te ondernemen, waardoor de kans op conversie vergroot.

 

Plaats van de call to action

Goed geplaatste CTA's, die zowel visueel opvallend als tekstueel duidelijk zijn, verhogen de zichtbaarheid en vergroten de kans dat bezoekers klikken. Ze moeten strategisch over de website worden verspreid, bijvoorbeeld aan het einde van relevante content of op opvallende plaatsen op de homepage, om maximale effectiviteit te garanderen.

 

Veiligheid en privacy

Tegenwoordig zijn een beveiligde verbinding en privacy cruciale overwegingen voor elke website. Het waarborgen van deze aspecten is niet alleen wettelijk verplicht, maar draagt ook bij aan het opbouwen van vertrouwen bij bezoekers.

Wanneer een website goed beveiligd is met een SSL certificaat (herkenbaar aan 'https' in de URL en een sloticoon in de browserbalk), betekent dit dat alle gegevens die tussen de website en de gebruiker worden uitgewisseld, versleuteld zijn. Dit SSL certificaat beschermt gevoelige informatie zoals contactgegevens en betalingsinformatie tegen onderschepping door derden.

 

Privacy beleid

Een duidelijk privacy beleid, waarin wordt uitgelegd hoe de website gebruikersgegevens verzamelt, gebruikt en beschermt, is ook van essentieel belang. Dit toont aan dat de website verantwoordelijk en transparant omgaat met gebruikersinformatie.

Het verstrekken van deze beveiligingsmaatregelen en transparante informatie draagt bij aan het vertrouwen van bezoekers. Ze voelen zich veiliger bij het delen van hun gegevens, wat vooral belangrijk is in het proces van leadgeneratie en online transacties.

In een tijd waarin cyberveiligheid een grote zorg is, kan het tonen van toewijding aan veiligheid en privacy een website onderscheiden en bijdragen aan het opbouwen van een langdurige relatie met gebruikers.

 

Hoe optimaliseer ik mijn website? 

Nu je weet wat belangrijk is voor een goede website, hebben we 8 tips voor je om rekening mee te houden bij het optimaliseren van je website. Want je website blijft je online visitekaartje.

Hier kun je meteen mee aan de slag bij je bestaande website, het is niet nodig om meteen een nieuwe website te maken:

 

 1. Zorg ervoor dat de gestelde vraag die je potentiële klant kan hebben en die je met je content beschrijft, aansluit bij de geboden oplossing. Denk aan voldoende focus, vermijd te technische informatie en communiceer vanuit het perspectief van de klant. Krijgt de bezoeker echt het gevoel dat je hem of haar begrijpt en is de toegevoegde waarde die je met je content levert, ook duidelijk?

 2. Vermijd agressieve verkoopmethoden die niet passen bij de voorkeur van de bezoeker. Denk hierbij aan overmatig gebruik van pop-ups of niet relevante call-to-action knoppen.

 3. Vermijd verwarrende informatie op de site die zichzelf soms zelfs tegenspreekt. Kies in ieder geval de rode draad binnen je communicatie, waarmee je de drie fasen in het koopproces afdekt:
  a) De realisatie en beschrijving van het probleem van de potentiële klant,
  b) De mogelijke oplossing hiervoor,
  c) De bewijsvoering dat het de beste oplossing is, dat jij als leverancier doet wat je belooft en dat anderen tevreden waren. Je weet immers niet in welke fase van het koopproces de bezoeker zit. Dus is het van belang om alle drie fasen af te dekken met relevante content.

 4. Zorg ervoor dat je voldoende vertrouwen hebt in het bewijsmateriaal dat je aanbiedt met je content. Als je aanspraak maakt op de kwaliteit, ben je ook verantwoordelijk voor het onderbouwen ervan. Dit bewijs kan worden geleverd door middel van klantcases, korte citaten van klanten, een goed onderbouwde vergelijkingsmatrix of casestudies en werkervaring.

 5. Stem de aangeboden prijs af op de verwachtingen van de potentiële klant. Als je meerdere pakketten aanbiedt, zorg er dan voor dat de meerwaarde van het duurdere pakket duidelijk zichtbaar is.

 6. Vermijd of weerleg negatieve berichtgeving van influencers en/of negatieve klantbeoordelingen.

 7. Zorg ervoor dat je je voldoende onderscheidt van de concurrentie. Leg de waarde uit die een potentiële klant zal ontvangen bij elke volgende actie of betrokkenheid, hoe klein ook.

 8. Zorg voor een optimale gebruikerservaring op de website, zoals een minimaal aantal benodigde klikken, voldoende visuele elementen en een snelle laadtijd.

 

Controleer of jouw eigen website voldoende aandacht heeft besteed aan deze genoemde punten van aandacht.

 

Veel gemaakte fouten in de communicatie

De belangrijkste fouten die op de website worden gemaakt, hebben allen te maken met het feit dat er vanuit de visie van eigen producten of diensten wordt gecommuniceerd. Dat uit zich in:

 

Onduidelijke verhalen

Homepages vertellen vaak onsamenhangende verhalen die niet gericht zijn op het opbouwen van een relevante en duidelijke band met potentiële kopers. In plaats daarvan focussen ze voornamelijk op de eigen organisatie en haar producten of diensten. Waardevolle content wordt vanuit het perspectief van de bezoeker beschreven.

 

Geen persoonlijke connectie maken met kopers

Homepages richten zich uitsluitend op de organisatorische behoeften van de koper en plaatsen deze niet in de context van de persoonlijke en carrièrebelangen van de leden van de DMU bij het evalueren van potentiële leveranciers. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de uitdagingen van de buyer persona's.

 

Klantgerichtheid van producten en diensten

De informatie op de startpagina wordt overschaduwd door alle productinformatie die op de homepage staat en niet is vertaald naar voordelen voor de bezoeker. Let er vooral op dat de behoeften van potentiële kopers centraal staan en dat je eigen producten of diensten daarop aansluiten.

Zorg ervoor dat de focus ligt op het vervullen van de behoeften van de bezoeker en dat je producten of diensten daarop inspelen.

 

Onvoldoende aandacht besteed aan de vindbaarheid

Natuurlijk is het de bedoeling dat jouw website onder de aandacht komt van je doelgroep. We merken dat hier vaak te weinig aandacht voor is, dat er gedacht wordt dat als de website technisch staat, dit vanzelf gaat.

Dat is niet het geval. SEO is een vakgebied, waar bijna wekelijks aandacht aan besteed moet worden. Niet alleen omdat de zoekmachines hun algoritme steeds opnieuw aanpassen en op zoek zijn naar nieuwe, interessante content.

Maar ook omdat de ranking van jouw website relatief is ten opzichte van jouw online concurrenten. Daarom is een gedetailleerd zoekwoorden en concurrentie onderzoek een belangrijke basis. Een basis die vertaald moet worden naar de pillar pages en de content kalender.

 

Wil je zeker weten dat je een goede website hebt? En dat jouw website optimaal ingesteld is om interactie te krijgen met de juiste doelgroep? Voer dan de gratis websitescan uit! Je hebt al binnen één minuut resultaat waarmee je gericht verbeterpunten door kunt voeren.

VERGROOT HET ONDERNEMEND VERMOGEN VAN JOUW ORGANISATIE

Team Fueld staat voor je klaar.

Lees ook:

Gerelateerde berichten