IT-MARKETING

Backlinks-Boost: Hoe linkbuilding je website naar nieuwe hoogten kan tillen

Ontdek hoe je effectief backlinks kunt toepassen in je online marketing strategie. Leer de ins en outs van het creëren van relevante backlinks, hoe je de betrouwbaarheid van een website kunt controleren en vermijd Google straffen. Zorg ervoor dat jouw backlinks de sleutel tot jouw SEO succes worden.

Geen nieuws missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws en updates over CRM en marketing in je inbox.

We beloven je niet te spammen!

Subscribe

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van online marketing; het is cruciaal voor het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google.

Bij het uitvoeren van de backlink strategie, draait allemaal om het verkrijgen van backlinks. Een backlink is een link van een andere website die naar jouw website verwijst. Dit vergroot de autoriteit van je site.

Een hogere autoriteit resulteert in een betere ranking in de zoekresultaten, wat op zijn beurt zorgt voor meer verkeer naar je website en uiteindelijk meer leads voor je organisatie.

In dit blog verkennen we verschillende strategieën en delen we inzichten over hoe je een sterk linkprofiel opbouwt dat je online aanwezigheid aanzienlijk verbetert.

 

Waarom wil je linkbuilden?

Investeren in het verkrijgen van externe links is van essentieel belang om je online zichtbaarheid en autoriteit te vergroten. In een markt die gedomineerd wordt door digitale kanalen, helpt een sterk backlink-profiel je om hoger te scoren in Google, wat resulteert in meer organisch verkeer naar je website.

Bovendien vergroot je niet alleen je bereik, maar bouw je ook aan een reputatie van betrouwbaarheid en expertise door relaties op te bouwen met relevante en gezaghebbende websites in jouw branche.

Hoewel de initiële kosten mogelijk ontmoedigend kunnen zijn, is de lange termijn waarde van een solide linkbuilding-strategie een investering die aanzienlijk bijdraagt aan de groei en het succes van je online aanwezigheid.

Een goede uitvoering van je link-building-strategie levert je meerdere voordelen op:

 

Verhoogde domein autoriteit (DA)

Zoekmachines beschouwen externe links als een aanbeveling van een externe bron. De link bevat wat we noemen "linkjuice", dit is de waarde die de link aan jouw website geeft.

Google vertaalt deze waarde naar Domein Autoriteit, een score tussen 0 en 100 die de autoriteit van je website bepaalt. Je wilt altijd linken vanuit websites met een hoge autoriteit. Hoe hoger je autoriteit, hoe hoger je zult ranken in de zoekresultaten.

Meer websitebezoekers

Een goed backlink profiel zorgt voor meer websitebezoekers. Niet alleen vanuit de vindbaarheid, maar ook vanuit de websites die naar jouw product, dienst of homepage linken.

Doordat je streeft naar kwalitatieve, externe links, zullen dit ook websitebezoekers zijn die passen binnen je doelgroep én interesse tonen in jouw product en/of dienst.

Concurrentie verslaan

Sommige zoekwoorden hebben veel concurrentie. Dit betekent niet alleen dat je veel aandacht moet besteden aan de inhoud van je content, maar ook dat je soms aanzienlijke investeringen moet doen in je online advertentiecampagnes voor die zoekwoorden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het concurrentielandschap voortdurend verandert en dat het nodig is om je strategieën aan te passen om de concurrentie voor te blijven.

Om je concurrenten een stap voor te blijven en een top 10 positie in de zoekmachine te behalen, is een sterk linkbuilding portfolio essentieel.

Het gaat niet alleen om het vergaren van externe links, maar ook om het creëren van waardevolle en relevante content die aantrekkelijk is voor zowel zoekmachines als gebruikers.

Het opbouwen van een sterk link building portfolio is een langetermijnstrategie die consistentie en geduld vereist, maar de beloningen kunnen aanzienlijk zijn in termen van organisch verkeer en zichtbaarheid op het web.

 

6 Slimme tactieken om goede backlinks te krijgen

Er zijn zes veel voorkomende technieken die je kunt gebruiken om een hoogwaardig backlink profiel op te bouwen.

Deze technieken omvatten onder andere gastbloggen, het indienen van persberichten, het uitvoeren van broken linkbuilding, het benutten van sociale media platforms, het creëren van waardevolle content en het actief deelnemen aan online communities.

Het is van cruciaal belang om deze technieken in combinatie te gebruiken, omdat het gebruik van slechts één techniek niet gunstig is voor hoe Google jouw backlinks beoordeelt.

Door een diversiteit aan tactieken toe te passen, creëer je een natuurlijk en evenwichtig backlink profiel dat door Google en Bing zeer gewaardeerd wordt.

Wanneer je backlinks er niet organisch uitzien en alleen afkomstig zijn van één bron of bronnen van lage kwaliteit, kan dit leiden tot negatieve beoordelingen door Google.

Het is dus belangrijk om altijd te streven naar een natuurlijke en gevarieerde mix van backlinks vanuit een hoge kwaliteit van de linkende pagina om de zichtbaarheid en positie van je website in de zoekresultaten te verbeteren.

 

Linkwaardige content op je website

Het publiceren van waardevolle content op je website is een krachtige manier om organische, goede backlinks aan te trekken.

Dit soort content is vaak informatief, waardevol en relevant voor je doelgroep, waardoor andere websites eerder geneigd zijn ernaar te linken.

Denk bijvoorbeeld aan diepgaande blogposts, infographics, onderzoeken of handleidingen die unieke inzichten of waarde bieden.

Gastbloggen

Gastbloggen is een veelgebruikte link building strategie waarbij je artikelen schrijft voor andere websites in ruil voor backlinks naar je eigen site.

Het biedt je de mogelijkheid om je expertise te delen met een breder publiek, relaties op te bouwen met andere bedrijven of bloggers, en waardevolle backlinks te verkrijgen.

Door middel van de backlink vanuit de blogs die je als gastblogger creëert kun je profiteren van de autoriteit en het verkeer van de host-website, wat resulteert in verbeterde online zichtbaarheid en SEO-waarde voor je eigen website.

404 van een andere website invullen

Het opvullen van 404-foutpagina's op andere websites is een creatieve strategie en wordt ook wel broken link building genoemd. Als je een 404-foutpagina met een broken link op een relevante website tegenkomt, kun je de eigenaar benaderen en voorstellen om de gebroken link te vervangen door een externe links naar een relevante pagina op jouw website.

Dit creëert een win-win situatie: de website-eigenaar verbetert de gebruikerservaring van zijn/haar eigen bezoekers door de foutpagina te elimineren en jij krijgt een waardevolle backlink.

Het vergt wat onderzoek en outreach, maar kan zeer effectief zijn voor het opbouwen van kwalitatieve backlinks.

Persberichten schrijven

Het schrijven en verspreiden van persberichten kan een effectieve methode zijn om waardevolle backlinks te verkrijgen.

Of je nu een nieuw product lanceert, een evenement organiseert of ander belangrijk nieuws deelt, een goed geschreven en nieuwswaardig persbericht kan worden opgepikt door journalisten en bloggers. Zij kunnen het nieuws delen op hun platform en een backlink naar jouw website maken.

Daarom is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je persberichten niet alleen nieuwswaardig zijn, maar ook goed geschreven, om de kans te vergroten dat ze worden opgepikt en gedeeld door relevante platforms.

Het creëren van PR artikelen zorgt vaak voor de beste backlinks, omdat deze media meestal een zeer hoge DA hebben.

Social media posts

Door waardevolle content te delen op platforms zoals LinkedIn, Twitter of Facebook en hierin links naar je website te verwerken, creëer je extra kansen voor je doelgroep om je eigen website te bezoeken.

Hoewel de SEO-waarde van links op sociale media ter discussie staat, kunnen deze posts indirect bijdragen door je zichtbaarheid te vergroten, verkeer naar je website te leiden en de kans op een goede backlink te vergroten wanneer mensen je content op andere platforms delen.

Benader je klanten

Een effectieve manier om waardevolle backlinks te verkrijgen, is door je bestaande klanten te vragen om een backlink te realiseren vanuit hun eigen website naar een specifieke pagina op jouw website.

Wellicht hebben je klanten een URL op hun website waar ze jouw bedrijf, dienst of product kunnen vermelden en hiermee backlinks te creëren.

Onze ervaring leert dat klanten graag met je willen linken. Zeker wanneer je jouw klanten specifiek vraagt om een backlink, waarbij je de URL waar vanuit je graag gelinkt wilt worden en er ook meteen voor zorgt dat je goede content aanlevert, de meeste klanten graag met je willen linken.

Het kost hen immers geen extra tijd en versterkt tegelijkertijd de relatie.

Kwaliteit boven kwantiteit: hoe kwalitatieve backlinks je SEO bevorderen

Link juice of linkwaarde is een informele term in SEO (Search Engine Optimization) die verwijst naar de waarde en autoriteit die via backlinks van de ene webpagina naar de andere wordt overgedragen.

Wanneer je een link krijgt vanuit een andere webpagina, wordt er een bepaalde hoeveelheid "link juice" overgedragen.

Dit concept is essentieel om te begrijpen hoe SEO werkt, omdat het helpt bij het verbeteren van de rangschikking van een pagina in zoekmachineresultaten. Een goede backlink heeft dus SEO-waarde.

Zoekmachines zoals Google kijken niet alleen naar de hoeveelheid backlinks die je opbouwt, maar ook naar de kwaliteit ervan. En dat heeft dus effect op de Google ranking van jouw content.

Hoe interpreteert Google dit concept? De kwaliteit van sterke backlinks wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder zie je een opsomming van de aandachtspunten waarmee we zelf de beste resultaten hebben verkregen als links naar onze website verwijzen:

 

Domein autoriteit

Domein autoriteit is een score die is ontwikkeld door MOZ en voorspelt hoe goed een website zal presteren in zoekmachineresultaten. Deze score varieert van 1 tot 100, waarbij een hogere score wijst op betere prestaties.

Bij het beoordelen van backlinks is de DA van de linkende site van groot belang.

Backlinks afkomstig van websites met een hoge DA worden als waardevoller beschouwd, omdat ze worden gezien als een sterke aanbeveling van een betrouwbare bron.

Dergelijke links kunnen daarom ook een positieve invloed hebben op jouw eigen DA en zoekmachine rankings.

Relevantie

De relevantie van backlinks is cruciaal voor het behalen van goede resultaten. Als de backlinks afkomstig zijn van relevante, gerelateerde of gezaghebbende websites in jouw branche, beschouwen zoekmachines dit als een sterke indicatie van de kwaliteit en betrouwbaarheid van jouw website.

Dit kan resulteren in hogere rankings in zoekresultaten. Aan de andere kant kunnen niet-relevante backlinks van lage kwaliteit een negatieve invloed hebben op je SEO-prestaties.

Linkplaatsing

De plaatsing van inbound links op de pagina is ook een belangrijke factor bij het beoordelen van de kwaliteit. Zoekmachines hechten meer waarde aan backlinks die in de hoofdtekst van een pagina staan, gezien deze meer zichtbaar en relevant worden geacht.

Backlinks in voetteksten, sidebars of commentaarsecties kunnen minder waardevol zijn omdat ze vaak niet relevant zijn voor de inhoud van de pagina

Goed geplaatste inbound links binnen relevante en kwalitatieve content kunnen meer waarde overbrengen en worden vaak hoger gewaardeerd door zoekmachines.

Bovendien zijn links die zich bevinden in de hoofdcontent van een pagina vaak waardevoller dan links die in de voet- of zijbalk staan.

Door strategisch backlinks te plaatsen in hoogwaardige en relevante content, en op prominente plekken op de pagina, kan dit leiden tot betere resultaten en een verbeterde zoekmachine ranking.

Ankertekst

Een relevante ankertekst kan de waarde van de backlink verhogen. De ankertekst is de klikbare tekst van een hyperlink en speelt ook een rol bij het bepalen van de kwaliteit van backlinks.

Zoekmachines gebruiken dit als aanwijzing om te begrijpen waar de link over gaat en welke inhoud deze link aanbeveelt.

Het gebruik van zoekwoorden in de hyperlink kan je positie in de zoekmachine verbeteren.

Het is voor zoekmachine optimalisatie doeleinden belangrijk dat je varieert met je ankerteksten. Naast zoekwoorden, kun je dus ook kiezen voor je productnaam, servicenaam of je merk. Dit heeft te maken met een natuurlijk linkprofiel.

Dofollow/Nofollow

Er bestaan twee soorten backlinks: do-follow en nofollow links. Een do-follow link heeft invloed op de SEO-ranking van Google. Een nofollow link is een link waarbij met een speciale HTML-tag aan zoekmachines wordt aangegeven dat de link niet moet worden gevolgd of in overweging moet worden genomen bij het bepalen van de rankings van de gelinkte pagina.

Deze tag zorgt ervoor dat de link geen "linkjuice" doorgeeft, wat betekent dat het geen SEO-waarde overdraagt aan de gelinkte pagina. Nofollow links worden vaak gebruikt in situaties waar linkspam kan worden aangemoedigd, zoals in reacties op gepubliceerde artikelen of fora- discussies.

De eigenaar van de website bepaalt het type backlink.

Je kunt altijd vragen om een do-follow link, maar no-follow links zijn ook waardevol. Hoewel ze op het eerste gezicht geen invloed lijken te hebben op je SEO-score, zorgen een mix van do-follow en no-follow links voor een natuurlijker linkprofiel.

Daarom hebben beide typen links een positieve invloed op je SEO-ranking.

Unieke domeinen

Backlinks van verschillende domeinen worden door zoekmachines beschouwd als een teken van brede erkenning en autoriteit, wat positief is voor je zoekmachine optimalisatie.

Het verkrijgen van backlinks van meerdere unieke domeinen is vaak gunstiger dan meerdere backlinks van één enkel domein.

Dit laat zien dat verschillende onafhankelijke bronnen jouw website waardevol of relevant vinden, wat je geloofwaardigheid en rankings in zoekmachines kan verbeteren.

Het is dan ook niet zinvol om meerdere backlinks vanaf hetzelfde domein naar jouw pagina te laten verwijzen.

Freshrank

De 'freshness score' van de pagina waar de link vandaan komt, beïnvloedt de waardering van die link.

Een externe link van een oude, statische pagina die al lange tijd niet meer is bezocht door de crawlers omdat er geen nieuwe content op is geplaatst, heeft minder impact dan een externe link van een pagina waar regelmatig nieuwe content aan wordt toegevoegd. Dit concept staat bekend als FreshRank.

Startpagina links

Startpagina links zijn backlinks die afkomstig zijn van directory-websites, ook wel bekend als startpagina's. Dit type externe website wordt gebruikt om je eigen URL op te vermelden om zo backlinks te verkrijgen.

Hoewel dit een snelle manier kan zijn om backlinks te verzamelen, is het belangrijk op te merken dat de waarde van deze links vaak lager is in vergelijking met organisch verkregen backlinks van hoge kwaliteit.

 

Linkinspectie: de doorgaande bewaking van je backlink profiel

Het verkrijgen van een backlink lijkt een eenmalige gebeurtenis, maar het is verstandig om je backlinks regelmatig te monitoren. Op die manier kun je bijhouden of je belangrijke links hebt verloren en welke technieken om nieuwe links te genereren het meest effectief zijn.

Tools voor zoekmachine optimalisatie kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je backlink profiel. Deze tools tonen niet alleen het aantal backlinks, maar stellen je ook in staat om je links af te zetten tegen je Domein Autoriteit. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het verliezen van een gerenommeerde link leidt tot een daling van je DA.

Met behulp van de tool kun je gemakkelijk zien welke backlinks je hebt verkregen of verloren. Op basis daarvan kun je vervolgens actie ondernemen. Bovendien kun je in de tool de Domein Autoriteit bekijken van de webdomeinen die naar jouw pagina's linken.

Enkele veelgebruikte tools hiervoor zijn:

 

Investeren in zichtbaarheid: de financiële kant van linkbuilding

Een effectieve linkbuilding strategie is cruciaal om je online zichtbaarheid te verbeteren, maar het brengt kosten met zich mee. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van je activiteiten om nieuwe, kwalitatieve links te genereren.

Het is essentieel om de verschillende kostenposten te begrijpen, zoals content creatie, outreach en het gebruik van gespecialiseerde tools, om je budget effectief te beheren en een succesvolle linkbuildingstrategie te implementeren.

Er zijn verschillende kostencomponenten die je voor jouw organisatie en doel kunt vaststellen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over je investering in linkbuilding. Dit zijn:

 • Kosten van Content Creatie: Kosten voor het produceren van hoogwaardige, linkwaardige content.
 • Outreach Kosten: Tijd of kosten betrokken bij het bereiken van sites voor backlinking mogelijkheden.
 • Aankoop van Backlinks: Kosten verbonden aan het kopen van backlinks, indien van toepassing. Het is aannemelijk dat de backlinks vanuit kwalitatieve websites (dus als deze website hoger is gerankt wat je kunt zien aan de DA van deze site) duurder zijn dan vanuit websites met een mindere kwaliteit.
 • Kosten van Guest posting: Eventuele kosten voor het plaatsen van gastblogs.
 • Tools en Software: Kosten voor het gebruik van tools die de SEO specialisten en linkbuilding experts gebruiken om hun proces te ondersteunen.
 • Monitoring en Analyse: Kosten voor het monitoren van backlinkprofielen en het meten van resultaten.
 • Externe Diensten: Kosten voor het inhuren van externe linkbuilding diensten of agentschappen.

 

Digitaal doolhof: vermijden van Google straffen bij linkbuilding

Google kan verschillende straffen opleggen als je op een verkeerde manier linkbuilding beoefent. De straffen variëren van het verlagen van je website's ranking tot het volledig verwijderen van je website uit de zoekresultaten.

Dit wordt vaak gedaan wanneer Google manipulatieve linkbuilding praktijken detecteert, zoals het backlinks kopen, het gebruik van verborgen links, of het deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma's. Een ander nadeel van backlinks kopen is dat deze links vaak uit vanuit niet relevante websites en werelddelen komen, dus je hebt er echt niets aan.

Het is belangrijk om de richtlijnen voor webmasters van Google te volgen om dergelijke straffen te voorkomen.

Een aantal dat tot nu toe lijkt te werken om geen straf van Google te krijgen, is 3-4 kwalitatieve links per week. Op deze manier kun je de vindbaarheid van je organisatiewebsite vergroten zonder dat het gebruik van verzamelpagina's de overhand neemt.

Dit betekent echter wel dat je wekelijks de tijd moet nemen om nieuwe inkomende links te plaatsen en dat je je realiseert dat 100 links min of meer gelijkstaan aan een jaar werk.

Om geen straf van Google te krijgen bij het plaatsen van backlinks, dien je rekening te houden met de volgende punten:

 1. Natuurlijk Linkprofiel: Zorg voor een mix van verschillende soorten backlinks.
 2. Kwalitatieve Backlinks: Vermijd links van lage kwaliteit of spammy websites.
 3. Relevantie: Zorg ervoor dat de inkomende links relevant zijn voor je content.
 4. Vermijd Over-optimalisatie: Overmatig gebruik van exacte match ankerteksten kan negatief zijn.
 5. Vermijd Link Schemes: Vermijd deelname aan linkuitwisselingsprogramma's die tegen de richtlijnen van Google zijn. Backlinks kopen is daar een onderdeel van.
 6. Wees Geduldig: Bouw het aantal links op een natuurlijk tempo op, in plaats van in een snel tempo.

 

Linkbuilding uitbesteden of zelf doen?

Het opzetten van een linkbuilding strategie vereist expertise en tijd. Als je het zelf doet, behoud je volledige controle en direct inzicht in alle activiteiten. Het kan echter tijdrovend zijn en de leercurve kan steil zijn, vooral als je niet bekend bent met SEO-principes.

Aan de andere kant, het uitbesteden van linkbuilding aan gespecialiseerde bureaus of freelancers kan tijd besparen en je toegang geven tot hun expertise. Maar het kan duurder zijn en je hebt mogelijk minder controle over de exacte uitvoering van activiteiten.

De keuze tussen zelf doen of linkbuilding uitbesteden hangt af van je budget, expertise en de hoeveelheid tijd die je kunt investeren. Als je de nodige vaardigheden en tijd hebt, kan het opzetten van een eigen linkbuilding strategie een kosteneffectieve oplossing zijn.

Echter, als je snel professionele resultaten wilt zien, kan het uitbesteden van linkbuilding een verstandige keuze zijn. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en een keuze te maken die past bij de behoeften en capaciteiten van je bedrijf.

Linkbuilding is onderdeel van je totale marketing strategie

Linkbuilding staat niet op zichzelf maar moet onderdeel zijn van je totale marketing strategie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze voor diensten of producten op basis waarvan je een professioneel zoekwoorden onderzoek laat uitvoeren. De resultaten daarvan moet je verwerken in je linkbuilding strategie.

Of denk aan de content creator die zich moet realiseren dat de content kalender ook ruimte moet geven voor backlinks en daar actief aan meewerkt. Zo zijn er op verschillende vlakken aandachtspunten tussen linkbuilding en andere onderdelen van je online marketing palet.

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een online marketing partner die er voor zorgt dat jouw backlinks echt een integraal onderdeel worden van je online marketing aanpak? Op deze manier sluiten alle marketingelementen naadloos op elkaar aan, krijg je een goed afgestemde campagne en heb je een volledig team van experts tot je beschikking.

 

Linkbuilding: jouw sleutel tot SEO succes

Samengevat, linkbuilding is een essentieel aspect van SEO en kan aanzienlijke voordelen bieden als het correct wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om de kosten te begrijpen en een strategie te ontwikkelen die past bij jouw organisatie en doelen. Daarnaast is het cruciaal om de richtlijnen van Google te volgen en slechte backlinks te vermijden.

Of je nu kiest voor het zelf opzetten van een linkbuilding strategie of het uitbesteden ervan, zorg ervoor dat deze keuze past bij je budget, expertise en beschikbare tijd.

Onthoud dat linkbuilding deel moet uitmaken van een breder online marketingprogramma en dat het effectief kan zijn om een online marketingpartner te kiezen die ervoor zorgt dat jouw externe backlinks een integraal onderdeel worden van je totale strategie. Onze SEO specialisten en linkbuilding experts staan voor je klaar!

VERGROOT HET ONDERNEMEND VERMOGEN VAN JOUW ORGANISATIE

Team Fueld staat voor je klaar.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten