IT-MARKETING

Content marketing trends

Veel organisaties hebben de inbound marketing methodiek van content marketing geadopteerd. Maar de grote uitdaging in de B2B-sector blijft het creëren van nieuwe, waardevolle en converterende content. In deze blog gaan we nader in op de meest toepasbare content marketing trends van dit moment.

Geen nieuws missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws en updates over CRM en marketing in je inbox.

We beloven je niet te spammen!

Subscribe

Trends in effectieve B2B content creatie

Content draait al lang niet meer alleen om je bedrijf, product of dienst, maar vooral om je klant. Empathie en mensgerichte content markeren een significante verschuiving in de content trends.

Dit is een goed voorbeeld dat actuele content trends er over gaan dat merken hun klanten niet alleen als kopers zien, maar als mensen met unieke verhalen en ervaringen. Het gaat erom de mens achter de klant te erkennen en te laten zien dat een merk hun behoeften en zorgen begrijpt.

Denken als je klant

De huidige content trends overstijgen het traditionele, zakelijke imago en richten zich op het bouwen van echte, emotionele connecties met het publiek. Wanneer je dus content maakt, of dit nu een blog of een advertentie is, moet je denken als je klant. Om dat te kunnen moet je ook goed weten wie je klant is en wat hem of haar drijft.

Het integreren van empathie in content betekent ook het vermijden van al te verkoopgerichte taal. In plaats daarvan is het essentieel om een natuurlijke, relatable stem te vinden. Dit kan worden bereikt door het delen van klantverhalen, het aangaan van betekenisvolle gesprekken op sociale media, of het samenwerken met influencers en merkambassadeurs die authentiek resoneren met het publiek.

Heb je de buyer persona’s al in kaart gebracht? Dan kun je gemakkelijk schrijven naar de pijnpunten van je klant en welke oplossingen jouw bedrijf kan bieden. Vraag je dus af:

 

 • Wie is mijn doelgroep?
 • Met welke problemen/uitdagingen krijgt mijn doelgroep te maken?
 • Wat motiveert mijn doelgroep om actie te ondernemen?

 

Door antwoord op deze vragen te krijgen, kun je gericht je content uitwerken. Je sluit aan bij de emoties van je doelgroep en laat hierdoor zien dat je ze begrijpt. Dit creëert vertrouwen, een betere customer experience en biedt ruimte voor authentieke klantrelaties.

 

Menselijk aspect

Onderdeel van empathische content laat een menselijk aspect zien. Niet alleen binnen je taalgebruik (spreken vanuit het team), maar ook in keuze welke soorten visuele content je gebruikt. Bijvoorbeeld:

 • Kijkje achter de schermen op social media
 • Meet the team video's
 • Een ‘Over ons’ pagina met persoonlijke elementen
 • Live webinars
 • Podcasts

 

Optimaliseer je visuele content

Het gebruik van visuele content zoals een korte video is een content trend die de afgelopen tijd steeds meer aandacht heeft gekregen. Visuals zijn een goede manier om de user experience te verhogen. De verschillende visuele vormen (bv afbeeldingen, een korte video , een pdf carroussel, mock-ups, infographics) zet je in om je teksten te ondersteunen.

Spreek je over je software? Voeg dan een mock-up van bijvoorbeeld het dashboard toe. Wil je dat de lezer in één oogopslag ziet wat je bedoelt? maak dan gebruik van een infographic.

Websitebezoekers worden meer aangetrokken tot visuals dan door tekst. Het zorgt er ook voor dat de technische informatie waar je in de B2B sector veel mee te maken hebt, begrijpelijk gemaakt wordt. Zo kun je bijvoorbeeld ook succesvolle bestaande content omzetten naar een visueel formaat.

Dat heeft enerzijds het voordeel dat je content jouw doelgroep via meerdere kanalen kan bereiken, maar ook dat jouw bestaande content wordt hergebruikt zodat je niet steeds in nieuwe content hoeft te investeren.

 

Hyperpersonalisatie: de toekomst van content marketing

Om je engagement en de conversie te verhogen is het inzetten van personalisatie in je content een succesvolle aanpak. Je laat hiermee zien dat je de buyer journey van je klanten begrijpt. Personalisatie houdt niet alleen in, dat je klanten aanspreekt met de naam en/of functie, maar ook de inhoud richt op onderwerpen waar zij interesse in tonen.

Vanuit een data-driven blik zet je tools zoals marketing automation en analytics in om de informatie die je van klanten hebt, te gebruiken om voor de ontvanger relevante content aan te bieden op basis van voorkeuren of gedrag.

Daarnaast kun je ook denken aan de inzet van dynamische content voor je website. Dit is online content die zich automatisch aanpast aan de ontvanger, op basis van eerder getoonde interesses. Hiermee creëer je unieke ervaringen voor je websitebezoekers. Je zet het niet alleen in binnen je e-mail marketing, maar ook voor landingspagina’s of je homepage middels liquid content.

 

Het belang en de invloed van interactieve content

Interactieve content is een opkomende trend die de manier waarop potentiële klanten met merken omgaan, transformeert. Deze vorm, variërend van quizzes en polls tot interactieve video's en augmented reality ervaringen, nodigt gebruikers actief uit om deel te nemen aan plaats van alleen te consumeren. Deze interactie leidt tot een hogere betrokkenheid en een diepere verbinding met het merk.

Het succes van interactieve content ligt in zijn vermogen om de gebruiker centraal te stellen in de ervaring. Door een dialoog met het publiek aan te gaan, in plaats van een monoloog te voeren, creëren merken een meer gedenkwaardige en persoonlijke ervaring.

Dit leidt niet alleen tot verhoogde betrokkenheid, maar kan ook waardevolle inzichten opleveren over de voorkeuren en interesses van het publiek.

Trends van korte video

De trend om korte video's te gebruiken is uitgegroeid tot een dominante kracht in het landschap van content marketing. In een wereld waar de aandacht van consumenten steeds korter wordt, bieden platforms als TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts een perfect medium binnen de consumentenmarketing om boeiende, beknopte content te leveren. (natuurlijk moet je de juiste keuze maken welke kanalen je voor welke content gaat gebruiken).

Deze consumenten trend heeft nu ook zijn intrede genomen in de contentstrategie van de B2B markt. Dat zie je terug in zowel het gebruik van de hier genoemde kanalen als ok de vorm van de content en de wijze waarop website en content met elkaar verbonden zijn. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar door de wijze waarop de content op LinkedIn het afgelopen jaar is veranderd van tekst naar visuals.

Het succes van de korte video ligt in het vermogen om snel informatie over te brengen, terwijl ze tegelijkertijd vermakelijk en boeiend zijn. Dit formaat is bijzonder effectief voor het delen van kennis, het introduceren van nieuwe producten, het demonstreren van gebruikswijzen, of het vertellen van een merkverhaal op een manier die resoneren bij het publiek. Als het maar aansluit op de behoeften van de ontvanger.

Het gebruik van korte video's in content marketing strategieën biedt ook de flexibiliteit om te experimenteren met verschillende stijlen, formats en berichten. Of het nu gaat om een humoristische aanpak, het vertellen van een boeiend verhaal, of het tonen van de menselijke kant van het merk, korte video's openen een wereld van mogelijkheden voor merkuitdrukking en klantbetrokkenheid. Maar hou er rekening mee dat de zoekmachines anders omgaan met visuele dan met geschreven content.

 

Video short form

Kortom, de kracht van een korte video in content marketing kan niet worden genegeerd. Zet daarom short vorm video content in als onderdeel van je contentstrategie die je in verschillende kanalen en media kunt gebruiken. Dit kunnen quick tips zijn op LinkedIn, klantreviews op je website of een live video van de introductie van je product en/of dienst.

Eén van de voordelen van een juiste balans tussen inhoud, creativiteit en bondigheid, is dat je met een korte video effectief kunt communiceren met de doelgroep en een blijvende impact kunt maken in dit digitale tijdperk.

 

Grappige, trendy en herkenbare content

Grappige, trendy en herkenbare content vertegenwoordigt een belangrijke verschuiving in content marketing strategieën. In 2023 draait het allemaal om het creëren van content die niet alleen informatief, maar ook entertainend is. Deze trend speelt in op de menselijke behoefte aan vermaak en verbinding, waardoor merken een diepere band met hun publiek kunnen opbouwen.

Grappige content

Grappige content in het bijzonder, heeft het vermogen om barrières te doorbreken en een directe connectie met het publiek te creëren. Humor kan een merk toegankelijker en sympathieker maken, waardoor de boodschap langer blijft hangen bij de potentiële klant. Het is echter belangrijk om de juiste balans te vinden, zodat de humor aansluit bij het merk en de doelgroep.

Trendy content

Trendy content houdt in dat merken op de hoogte blijven van de huidige culturele gesprekken en populaire thema's. Dit kan variëren van het aanhaken bij populaire memes tot het participeren in actuele sociale media trends. Door in te spelen op wat er leeft, kunnen merken hun relevantie verhogen en meer betrokkenheid genereren.

Herkenbare content

Herkenbare content spreekt direct de ervaringen en emoties van het publiek aan. Dit kan worden bereikt door verhalen te vertellen die een weerspiegeling zijn van de dagelijkse realiteit van de doelgroep, of door het delen van gebruikerservaringen en testimonials.

Samengevat, door het integreren van grappige, trendy en herkenbare elementen in hun contentstrategie, kunnen merken effectiever communiceren met hun publiek, meer betrokkenheid creëren en een blijvende indruk achterlaten.

Deze benadering vereist een diep begrip van de doelgroep en een creatieve aanpak om content te produceren die zowel boeiend als authentiek is en past in de customer journey. Het alleen maken van content op basis van artificial intelligence is dan wat ons betreft ook te kort door de bocht, omdat je dan de persoonlijke elementen weglaat.

 

Long form content

Ondanks de populariteit van engaging visuele content, is ook long form content in opmars. Dit heeft met name invloed op gebied van SEO. Hiermee zet je ook jezelf neer als expert binnen jouw vakgebied. Deze vorm van content bevat meer dan 1000 woorden. Het kan dan verschillende soorten content zijn:

 • Blog
 • E-book
 • Whitepaper

Social media en Generatie Z trends

Social media speelt een cruciale rol in het bereiken en betrekken van Generatie Z, de groep die momenteel een aanzienlijk deel van de nieuwe kopers vormt. Deze generatie, geboren tussen het midden van de jaren '90 en het begin van de jaren 2010, brengt gemiddeld vier uur per dag door op social media platforms.

Dit maakt social media tot een onmisbaar kanaal voor merken die deze demografie willen bereiken. En let wel: dit is de generatie die nu in de beslisposities komt. Dus onze klant! Daarom is het delen van relevante kennis op de website essentieel.

Het feit dat deze groep beslissers gewend is om online kanalen te gebruiken, gecombineerd met de gewoonte om zelf besluiten te willen nemen en zo weinig mogelijk contact te hebben met verkopers, zijn trends die het essentieel maken dat jouw organisatie via passende en interessante content waarde toevoegt aan deze kopersgroep. Zodat ze enthousiast worden om met elkaar in contact te komen.

Immers, meestal maak je de juiste keuze voor een B2B dienst of product vaker mét een verkoper/adviseur, dan zonder. Het goed nadenken van de rol van de zoekmachines is dan ook een belangrijke succesfactor als je content maakt

Generatie Z staat bekend om hun voorliefde voor authenticiteit en diversiteit in de content die ze consumeren. Ze zijn vaak op zoek naar merken die hun waarden en interesses weerspiegelen. Dit betekent dat content die op social media wordt geplaatst, niet alleen aantrekkelijk en boeiend moet zijn, maar ook echtheid en betekenis moet uitstralen.

Voor marketeers betekent dit dat ze moeten inzetten op creatieve, originele content die resoneren met de waarden en interesses van Generatie Z. Het gebruik van video's, interactieve posts, en authentieke storytelling kan effectief zijn om deze verbonden en technisch onderlegde generatie te bereiken en te engageren.

 

Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid in content

Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zijn inmiddels trends in content marketing die relevant zijn. Kopers zijn steeds bewuster van sociale en milieukwesties en verwachten dat merken ook verantwoordelijkheid nemen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vereiste dat onze potentiële kopers hoog op de agenda hebben staan.

Deze trend gaat over contentcreatie die niet alleen de producten of diensten promoot, maar ook de inzet van het merk voor duurzaamheid, ethiek en sociale verantwoordelijkheid toont.

Toegevoegde waarde is een belangrijke essentie van de huidige contentstrategie. Door content te ontwikkelen die deze waarden benadrukt, kunnen merken een diepere connectie met hun publiek opbouwen.

Het gaat erom te laten zien dat het merk niet alleen om winst geeft, maar ook om het welzijn van de gemeenschap en de planeet. Dit kan variëren van het delen van initiatieven voor duurzaamheid tot het betrekken van consumenten bij maatschappelijke projecten.

 

De invloed van voice search op content

Voice search en SEO zijn nauw met elkaar verbonden in de hedendaagse content marketing. Met de opkomst van slimme assistenten en spraak-gestuurde zoekopdrachten, is het optimaliseren van content voor gesproken zoekopdrachten steeds belangrijker geworden.

Dit houdt in dat de content niet alleen geschikt moet zijn voor traditionele tekst-gebaseerde zoekopdrachten, maar ook voor de meer conversatie-stijl van spraakzoekopdrachten.

Content marketeers zouden dan ook hun SEO-strategieën kunnen aanpassen om te voldoen aan de unieke eisen van gesproken content. Door de inhoud te optimaliseren voor spraak-gestuurde zoekopdrachten, kunnen merken hun zichtbaarheid vergroten en beter aansluiten bij de manier waarop consumenten tegenwoordig informatie zoeken.

 

Influencer marketing: verbinden via vertrouwde stemmen

Influencer marketing is uitgegroeid tot een onmisbare strategie in het huidige digitale tijdperk, die echter binnen de B2B nog niet breed wordt toegepast. Het succes van deze aanpak ligt in het feit dat influencers als vertrouwde en relatable stemmen worden beschouwd, die in staat zijn een authentieke verbinding met hun volgers te creëren.

Deze vorm van marketing gaat verder dan traditionele advertenties en stelt merken in staat om op een meer persoonlijke en geloofwaardige manier met hun doelgroep te communiceren.

Het integreren van influencer marketing in een contentstrategie betekent samenwerken met influencers wiens waarden en publiek overeenkomen met die van het merk. Deze samenwerkingen kunnen variëren van het creëren van gesponsorde content tot langdurige partnerschappen, waarbij influencers een integraal onderdeel worden van het merkverhaal.

Een effectieve influencer marketingstrategie gaat echter verder dan alleen het kiezen van de juiste influencer. Het is ook essentieel om authentieke, relevante content te creëren die zowel het merk als de influencer op een natuurlijke manier vertegenwoordigt.

Dit betekent dat influencers voldoende creatieve vrijheid moeten krijgen om content te produceren die resoneren met hun unieke stijl en publiek.

 

Content marketing trends en data gedreven besluitvorming

Content marketing analyse en data-gedreven besluitvorming zijn trends die niet meer weg te denken zijn in het huidige moderne marketinglandschap. Het gebruik van verschillende databronnen is als trend zeer relevant.

Dit stelt marketeers in staat om de effectiviteit van hun content nauwkeurig te meten en strategieën steeds verder te verbeteren om een specifieke doelgroep te bereiken met gerichte campagnes. Door de prestaties van content te analyseren, zoals engagement rates, conversieratio's, en het bereik, kunnen marketeers inzicht krijgen in wat werkt en wat niet.

Geavanceerde tools en technologieën zoals zoekmachine marketing, Google Analytics, CRM-systemen zoals HubSpot en gespecialiseerde content analyse tools bieden gedetailleerde data die gebruikt kunnen worden om de content strategie te optimaliseren. Deze data omvat zaken als gebruikersgedrag, demografische informatie, en interactiepatronen.

Door data-gedreven inzichten te integreren in de content planning, kunnen marketeers gerichtere en meer gepersonaliseerde content creëren, wat leidt tot hogere betrokkenheid en conversies. En afhankelijk van de keuzes is het zelfs mogelijk om de ROI (Return on investment) te meten.

Kortom, wil je echt succesvol zijn en je content niet als een kostenpost zien maar als een business generator? Dan moet je er ook ook op die manier mee omgaan. Een strategische benadering van content marketing gebaseerd op de huidige content trends stelt merken in staat om efficiënter en effectiever te communiceren met hun doelgroep. Content marketing is 'here to stay'.

VERGROOT HET ONDERNEMEND VERMOGEN VAN JOUW ORGANISATIE

Team Fueld staat voor je klaar.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten